Kort geding tegen gemeente om jachtevenement

Dinsdag 19 juni 2012

Door Redactie

Google Streetview

Aankomend weekend wordt er het Nationaal Jacht evenement gehouden in park Berg & Bos. Dat is voor de Wijkraad Brink & Orden reden voor een kort geding tegen de gemeente. Aanleiding van het kort geding is de ontstane onrust omtrent de te verwachten parkeerchaos en het niet volgen van de procedure voor een evenementen vergunning door de gemeente. Dhr.Hoving van de Wijkraad geeft aan dat hij altijd open staat voor een oplossing, maar nog niets vernomen heeft van de gemeente. Ook de organisatie heeft nog geen oplossing bij hen aangedragen. Hoving:” wat ons betreft gaat het kort geding aanstaande donderdag om 10.00 uur in Zutphen gewoon door”.

Wat blijkt? Er worden over drie dagen verspreid 11.000 bezoekers verwacht en per dag ongeveer 3.300 auto’s. Deze bezoekers komen via de zijkant van het park, aan de kant van de Asselsestraat binnen. Daar komen ook de entree kassa’s te staan en dus daar in de buurt willen de bezoekers ook parkeren.

Vreemd aan dit verhaal is dat er in juni 2011 een vergunning voor dit evenement is aangevraagd en deze werd pas vorige week vrijdag afgegeven. Een jaar later dus, maar een week voor het evenement. Dit zou minimaal zes weken moeten zijn, zodat er nog wijzigingen of bezwaren kunnen worden ingediend. De normale procedure omtrent dit soort grote evenementen is dus niet goed doorlopen. De bewoners van dit gebied hadden namelijk zeker bezwaar ingediend, maar zij wisten van niks. Doordat de organisatie van dit evenement, de Nederlandse Jachtmanifestatie, op vrijdag een brief aan de omwonenden stuurde, werd de buurt wakker geschud. Hierin stond letterlijk; ‘er komen heel veel bezoekers’, bezoekers gaan parkeren aan de Asselsestraat’, ‘wij komen in uw achtertuin’ én ‘om het leed te verzachten krijgt u een aantal vrijkaarten’.

Toon Schuiling (woordvoerder gemeente Apeldoorn) erkent dat er grote fouten zijn gemaakt met de aanvraag van de vergunning. Reden? Té druk en te weinig ambtenaren voor de vele aanvragen van evenementen de afgelopen tijd. Hij is er ‘niet trots op’ hoe dat gelopen is. De vergunning is verleend, weliswaar te laat, maar daar staat de gemeente nog steeds achter. Het is goed voor de stad om dit soort evenementen naar Apeldoorn te halen. De organisatie is wel geadviseerd het parkeren goed te regelen. Volgens Schuiling heeft de organisatie dit niet goed naar de buurt gecommuniceerd.

De brief van de organisatie zorgde juist voor onrust in de buurt. Toen mevrouw, Petra van der Kruyssen, van de organisatie werd gevraagd om een reactie, was deze kort maar krachtig; “wij hebben dit evenement goed georganiseerd. Wij willen ons niet bezig houden met deze ‘futiliteiten”.

Toon Schuiling gaf aan dat er extra verkeersborden komen te staan bij het gebied met een parkeerverbod. En dat is het enige wat een gemeente hierin kan betekenen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?