Liveblog: Apeldoornse stembureaus geopend

Woensdag 22 november 2023

Door Kevin van Es

Na wekenlang campagne voeren en debatteren is het eindelijk zo ver: Nederland mag stemmen op zijn of haar favoriete partij of politicus. Ook in Apeldoorn loopt de verkiezingskoorts steeds hoger op. In deze liveblog houden we de ontwikkelingen rond de Apeldoornse stembureaus in de gaten. Bekijk in dit overzicht de drukte per stembureau.

Vanaf 07.30 zijn de 89 stembureaus in de gemeente Apeldoorn geopend, stemmen kan vanavond tot 21.00. Je kan het dichtstbijzijnde stembureau vinden op je stempas. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over stemmen in Apeldoorn.

Stembureaus

Wij hebben onze razende reporters ingezet om bijzondere plaatjes te schieten bij de diverse Apeldoornse stembureaus. In de slider hieronder zetten wij de foto’s achter elkaar.

Op locatie

Het is om 11.00 best druk bij het stembureau in het Stadhuis. Mensen vertellen elkaar open wat ze gestemd hebben! Ook het stembureau in de Victorkerk komt flink op gang. Er staan zo’n 5 minuten over 11.00 nog geen lange rijen, maar alle stemhokjes zijn bezet.

Rond 11.15 heerst er een goede en rustige sfeer bij het stembureau in Buurthuis Maasstraat, de meeste stemmers stonden met een paar minuten weer buiten. Voorbereidingen voor de drukte zijn al in volle gang, met extra stembiljetten die klaarliggen.

Om 12.00 heeft het stembureau in de openbare basisschool De Bundel al meer dan 400 Apeldoornse stemmers mogen verwelkomen, het loopt lekker door. Bij het stembureau in Kerk de Koningshof, aan de Generaal van Heutszlaan, druppelt het aardig door met stemmers.

Wie heel goed oplet kan zijn stem uitbrengen bij KleinGeluk aan de Eendenweg. Het valt dan misschien niet super goed op, maar hij hangt er toch echt: het ‘stembureau-bordje’, inclusief een pijl wijzend naar de ingang.

Rond 13.30 heeft 27 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen, wat neerkomt op een totaal van 31.904 ontvangen stemmen. Vorig jaar brachten 79 procent van de kiesgerechtigden in de gemeente Apeldoorn hun stem uit.

Bij het stembureau in Moskee Assoena ,aan de Tenderlaan, is het rond etenstijd logischerwijs behoorlijk rustig. Echt druk is het, volgens de medewerkers van het bureau, de hele dag nog niet geweest; ‘er komt zo nu en dan iemand binnen, dus er is genoeg te doen’.

Tegen 18.30 staat er een flinke rij voor wijkcentrum Orca. “Zo’n lange rij is er vandaag nog niet geweest” zegt een van de dames die net vertrekt, de vrouw was blij was dat ze zelf in de ochtend haar stem al uit heeft gebracht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!