Overgrote deel fractie D66 Apeldoorn stapt op

Woensdag 9 juni 2021

Door Redactie

Apeldoorn Direct

Wie de lokale politiek volgt zal de laatste weken het nieuws rond D66 Apeldoorn met enige zorgen hebben gevolgd. Publicaties in de krant, beschuldigingen over en weer, juridische procedures en ga zo maar door. De fractie heeft er genoeg van en laat weten op te stappen.

“We willen ons werk als volksvertegenwoordiger integer en betrouwbaar kunnen voortzetten. Voor onze mooie stad Apeldoorn die zo’n fantastische ontwikkeling doormaakt”, laten Jeroen Slikker, Robert van Vliet en Ahmet Alkas als fractie van D66 Apeldoorn weten. “Dat lukt helaas niet meer bij D66 Apeldoorn. Daarom stappen we, met pijn in ons hart, met ingang van direct uit de partij en nemen onze zetel mee.” “Dit is niet waarom wij de lokale politiek zijn ingegaan en daar balen we verschrikkelijk van”, leggen ze uit. Het is niet goed voor het vertrouwen in de lokale democratie, mensen en partijen. Ook herkennen we onze partij niet meer als het gaat om omgangsnormen en samenwerking.”

 

We worden al weken gegijzeld door het raadslid waar we de samenwerking mee hebben opgezegd.

 

Geen vertrouwen

Even een stuk achtergrond. Op 11 mei heeft de fractie in ruime meerderheid het vertrouwen opgezegd in mw. Camacho, raadslid van D66 Apeldoorn. “Er is een vertrouwensbreuk ontstaan die niet meer te lijmen valt. Daarvoor hebben te veel incidenten plaatsgevonden. De achtereenvolgende bemiddelingspogingen (inclusief hoofdbestuur) hebben de breuk alleen maar bevestigd. Vervolgens ontstaat een situatie dat de fractie haar werk onvoldoende kan doen door tegenwerking van het lokale bestuur. De fractie krijgt niet de ruimte om te communiceren met de leden waardoor ze steeds meer geïsoleerd en beschadigd raakt. Tegelijkertijd kiest het bestuur meteen voor mw. Camacho en worden we al weken gegijzeld door het raadslid waar we de samenwerking mee hebben opgezegd.”

Integer

Daarnaast zijn er volgens hen grote uitdagingen in onze stad. “De gevolgen van de coronacrisis voelen nog veel bedrijven, cultuurondernemers leven in onzekerheid, maar ook betaalbare woningen en schone natuur zijn een hoge prioriteit. Daar willen we ons als volksvertegenwoordigers mee bezig houden. Politieke partijen kunnen alleen goed functioneren wanneer ieder daarbinnen haar eigen rol goed en integer pakt. Dus het bestuur zorgt voor het goed functioneren van de afdeling, de fractie voor de politieke koers en de leden denken, doen of helpen mee. In de afdeling van D66 Apeldoorn zijn de laatste jaren steeds meer ongewenste dwarsverbanden ontstaan die de integriteit van onze partij aantasten.”

 

Door een, met stoom en kokend water, in elkaar geknutseld feitenrelaas, ligt de slachtbank al klaar voor de fractie.

 

Volledig geëscaleerde situatie

Afgelopen vrijdag 4 juni werd bekend dat het bestuur vandaag, woensdag 9 juni, een ledenvergadering wil. De fractieleden lichten toe: “Dat betekent dat je in een volledig geëscaleerde situatie aan de leden een mening gaat vragen, zonder dat er aan onafhankelijke waarheidsvinding is gedaan. Daarom kunnen we niet anders dan andere communicatiekanalen kiezen. Tijdens de ledenvergadering op 9 juni gaat het er niet meer om wie er gelijk heeft, maar of er genoeg leden aanwezig zijn die de fractie willen slachtofferen.”

Vervuilde interne partijcultuur

Ze concluderen dan ook ten slotte: “Door een, met stoom en kokend water, in elkaar geknutseld feitenrelaas, ligt de slachtbank al klaar voor de fractie. Die overigens niet in gesprek mocht gaan met de twee ‘onafhankelijke’ onderzoekers. Als we proberen te reflecteren op deze situatie krijgen we een zeer verdrietige gemoedstoestand. Zitten we nu bij een partij, die zonder enige vorm van fatsoenlijke waarheidsvinding, haar eigen fractie keer op keer laat beschadigen? Wij hebben vastgesteld dat de interne partijcultuur van D66 Apeldoorn zo vervuild is geraakt, dat we hier niet meer bij willen horen. We herkennen ons niet meer in onze partij en hebben het vertrouwen verloren dat dit op korte termijn op een goede manier hersteld kan worden…”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!