Overheidscommunicatie; laat politici toch praten als Brugman!

Maandag 22 november 2010

Door Redactie

Na de KTD PMA’s (1, 2 & extra) waarin vele instellingen, DWR’s en burgers hebben ingesproken is er komende woensdag het duidingsdebat waarin de verschillende fracties d.m.v. een soort AB hun kaderstellende visie zullen presenteren. Begrijpt u het nog?!

Sinds mijn start als fractievertegenwoordiger voor de ChristenUnie houd ik een document bij waarin ik allerlei kreten en afkortingen opschrijf die ik tegenkom in de Apeldoornse politiek. Een maand verder en het document beslaat inmiddels al enkele pagina’s. Het jargon van politici en ambtenaren is een merkwaardig fenomeen. Het is een overvloed aan combinaties van woorden, afkortingen en ongewone uitdrukkingen dat voor een buitenstaander op geheimtaal lijkt.

Natuurlijk is jargon niet alleen te vinden in de politiek, het is een verschijnsel dat voorkomt in alle beroepskringen en waarvan de oudste sporen teruggaan tot in de middeleeuwen. Eén van de voordelen van het gebruik van vaktaal is dat het mensen onderling verbindt, het heeft een sociale functie. Het grote nadeel is dat het ook onderscheid duidelijk maakt, en dat is nu juist wat je als overheid niet wilt. Je wilt de ‘kloof’ tussen burgers en overheid overbruggen. Maar dan moet je wel normale mensentaal spreken! En het morfologisch erg productieve politieke jargon is daar niet altijd even geschikt voor, juist ook omdat de politieke taal snel verandert en er constant nieuwe woorden worden bedacht. Eén van de oorzaken hiervoor is dat politici in het algemeen praten als Brugman. Alhoewel…

Johannes Brugman was een Franciscaan die in de 15e eeuw door heel Nederland trok om mensen op te roepen om een eenvoudig christelijk leven te leiden. Hij was een begaafd prediker, die mensen wist te boeien met zijn woorden en ook grote overtuigingskracht had. In zijn betogen wist hij heel goed bij de belevingswereld van de mensen aan te sluiten en zijn toehoorders raakten gefascineerd door zijn verhalen. Aan het optreden van deze welsprekende man is de uitdrukking “praten als Brugman”ontleend.

Eigenlijk zouden politici dus een voorbeeld moeten nemen aan Brugman, door aan te sluiten bij de context van de gewone burger en in normale taal de boodschap over te brengen. Want goed communiceren is een kerntaak van elke overheid, ook van de gemeente Apeldoorn. De bloggende wethouders zijn al een stap in de goede richting. Maar de communicatie vanuit het stadhuis mag nog best duidelijker en directer. Dus ambtenaren en politici: ga praten als Brugman!

Alex van Wijhe, fractievertegenwoordiger Christenunie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!