[POLL] Afsluiting Kapelstraat: wat vind jij?

Donderdag 23 januari 2020

Door Redactie

Archief Apeldoorn Direct

De gemeente Apeldoorn is van plan om de Kapelstraat af te sluiten voor fietsers van 12.00 uur in de middag tot 05.00 uur in de ochtend. Dit vanwege de toenemende drukte in de Kapelstraat en het toenemend aantal terrassen/horecagelegenheden in de straat. We zijn benieuwd hoe jij erover denkt. Vul dan ook hieronder even onze poll in. De Apeldoornse politici willen deze poll meenemen in de bespreking van donderdag 13 februari.

De politiek in Apeldoorn heeft een verdeelde mening over de afsluiting. Arjan Groters van de Partij voor de Dieren meldt: ,,De Kapelstraat is een belangrijke oost-westverbinding door de binnenstad, via alternatieve routes door Kanaalstraat of Professor Röntgenstraat moet je te ver om fietsen. Het maakt ook deel uit van het fietsknooppuntennetwerk van de ANWB. Juist op de hoek van de Paslaan/Hoofdstraat is vorige maand een nieuwe fietsenstalling geopend. En Apeldoorn wil graag een fietsstad zijn. Alle reden om de Kapelstraat gewoon open te houden.”

Afstappen

Hij heeft, samen met een aantal andere partijen, aan Apeldoorn Direct gevraagd een poll op te stellen om eens te peilen hoe de rest van Apeldoorn erover denkt. Hij legt uit: ,,Wat ons betreft gaat afsluiting veel te ver. Als het te druk is, dan stappen fietsers vanzelf wel af. Je kunt ook veel duidelijker maken dan nu het geval is dat de Kapelstraat een shared space is, waar fietsers en voetgangers beiden welkom zijn. Bovendien zijn er helemaal geen incidenten bekend. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn.”

Op donderdag 13 februari wordt er in de Apeldoornse politiek gesproken over de kwestie. Arjan vervolgt: ,,Sommige partijen zijn tegen de afsluiting, anderen zijn hun mening nog aan het opmaken. CDA heeft bij monde van Hessel Doper gezegd voor de afsluiting te zijn, maar binnen de fractie wordt daar verschillend over gedacht.”

Wisselende meningen

Danny Huizer van GroenLinks geeft aan dat zijn partij er nog niet uit is. ,,Het is lastig”, vindt hij. ,,Er zitten natuurlijk ook terrassen in die straat en er lopen veel mensen. Aan de andere kant vinden we het belangrijk dat mensen van oost naar west kunnen fietsen. Op zaterdag 8 februari gaan we zelf eens onderzoeken wat de Apeldoorners vinden: die dag gaan we de mensen in de Kapelstraat ondervragen. De maandag daarna hebben we weer fractieoverleg en nemen we zelf een standpunt in naar aanleiding van wat we die zaterdag hebben gezien en gehoord.”

De fractie van de ChristenUnie heeft wel degelijk een duidelijke mening. Erik Jan Aalbers zegt: ,,De straat is onderdeel van de ANWB-fietsknooppunten-routes. Als fietser weet je dat je er ‘te gast’ bent, je matigt als vanzelf je snelheid omdat er ook mensen rondlopen. Het is geen fietssnelweg.” Hij merkt op dat er de afgelopen jaren steeds meer tafels en stoelen in de straat verschenen. ,,Terrasjes en vloerkleedjes hier en daar. Hierdoor is de gedeelde ruimte voor voetgangers en fietsers krapper geworden. Maar goed, als ieder een beetje inschikt en rekening houdt met de ander past het nog best. Net zoals op zaterdagavond… dan staat het soms vol met café bezoekers… die enkele fietser kan daar best voorbij.”

Aalbers concludeert: ,,Het hele straatje het grootste deel van de tijd afsluiten is op een mug schieten met een kanon. De nadelen voor fietsers zijn buiten proporties. Is het nodig om de horeca hier zo royaal alle voorrang te geven? Wat de ChristenUnie betreft kunnen we de deze typisch Apeldoornse oplossing met wat kleine aanpassingen best overeind houden. Als fietsers rekening houden met voetgangers en andersom kan dat prima samen… Wat de ChristenUnie betreft zoeken we de oplossing in deze hoek.”

 

Vul jij hieronder ook onze poll in?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Binnenstad Centrum Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!