Robert van Vliet publiceert essay over ‘zwarte bladzijde’ D66 Apeldoorn

Woensdag 23 maart 2022

Door Redactie

Wanneer op maandag 29 maart de uitslag van de afgelopen gemeenteraadsverkiezing wordt bevestigd zit het er definitief op voor de raadsleden die in maart 2018 zijn aangetreden. Eén van de raadsleden die afzwaait is Robert van Vliet, die vandaag een onthullende essay over zijn tijd bij D66 Apeldoorn uitbrengt met als focus de periode van 1 mei tot 18 juni 2021, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van die fractie.

Robert kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn bestuursperiode van 2018 tot 2022, zo legt hij uit: “Ondanks dat mijn partij in 2018 drie zetels verloor had ik zin om mij als volksvertegenwoordiger in te zetten voor Apeldoorn”. Hij kijkt positief terug op de invloed die hij uit heeft kunnen oefenen: “Denk bijvoorbeeld aan de discussie over leerlingenvervoer waarbij ik heb gepleit voor zorgmedewerkers met een rijbewijs. Of het stimuleren van wonen in en boven winkels, waardoor we ondertussen effectiever gebruik maken van bestaande ruimte.”

Destructieve democraten

Op 1 mei brak een moeilijke periode aan voor D66 Apeldoorn en de periode tot 18 juni typeert Robert als zwarte bladzijde. In circa zes weken implodeerde de gezonde lokale partij, werd de fractie geminimaliseerd, vertrok de wethouder en ontstond er veel reputatieschade. “Daar heb ik de vervelende kant van een politieke partij leren kennen”, vertelt Van Vliet. “Om dit proces transparant te maken, maar ook af te ronden, heb ik een digitaal essay geschreven met een registratie van de gebeurtenissen. Lezers mogen, na het lezen, zelf bepalen of dit onvermijdelijk was of voorkomen had kunnen worden.”

Na het uitbrengen van dit essay laat Van Vliet de politiek voorlopig achter zich: “Ik ben druk genoeg met mijn communicatiebedrijven in Utrecht en Zwolle. Daarnaast houd ik voldoende tijd over voor vrijwilligerswerk. Al sinds mijn tienerjaren ben ik actief voor maatschappelijke organisaties in Apeldoorn en dat pak ik weer op. De politiek was erg leerzaam, maar laat ik voorlopig graag aan anderen over.”

In Van Vliet’s 35 pagina’s tellende essay ‘Destructieve Democraten” geeft hij lezers een onthutsend kijkje in de keuken van de Apeldoornse afdeling van D66. We leren hoe bestuur, fractie en leden acteren en ontdekken in niet eerder gepubliceerde bijlagen meer over de achtergrond. Van Vliet levert met ‘Destructieve Democraten’ een lezenswaardig essay dat vanaf vandaag, 23 maart, online te lezen is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!