StemWijzer Live: Idealisme is het nieuwe realisme

Vrijdag 9 maart 2018

Door Redactie

Vrijdagochtend werd het thema Duurzaamheid besproken tijdens de Stemwijzer Live. Wethouder Detlev Cziesso (GroenLinks), Antoon Huigens (Gemeentebelangen) en Maaike Moulijn (Partij voor de Dieren) hebben gediscussieerd over de stelling: Apeldoorn, stop maar met duurzaamheid. Met deze stelling zijn de partijen het oneens. De PvdD heeft grote ambities voor de toekomst, GroenLinks wil realistisch blijven en Gemeentebelangen wil klimaatdossiers en subsidies zien.

Het is vrijdagochtend, elf uur. Het CODA café zit vol met mannen in pakken, oudere vrouwen, journalisten en een aantal jongvolwassenen. De Stemwijzer Live is nog niet eerder zo druk bezocht. Vandaag worden er twee thema’s besproken. Onder leiding van debatleider Martijn de Frankrijker wordt er eerst gedebatteerd over Duurzaamheid. Na een korte introductie, benoemen de partijleden hun mooiste plek in Apeldoorn. ,,Dat is toch wel hier in CODA”, glimlacht Detlev Cziesso (GroenLinks). Maaike Moulijn (PvdD) vindt alle natuurgebieden in en rondom Apeldoorn mooi en Antoon Huigens (Gemeentebelangen) heeft het over Paleis het Loo, een plek waar ‘de mens iets moois neergezet heeft en de natuur zijn gang kan gaan’.

Windmolens

Het eerste thema dat besproken wordt is windmolens. Cziesso: ,,Er moet gekeken worden naar zonnepanelen, warmtewisselaars en windmolens. Laten we ze daar neerzetten waar ze zo min mogelijk last veroorzaken.” We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en energieneutraal worden, preekt Moulijn. ,,En dat kan niet zonder windmolens. We moeten wel nadenken over de plaats. Langs de snelwegen zou een goed idee zijn. Net als Teuge (op termijn) sluiten en daar windmolens plaatsen.” Huigens van Gemeentebelangen vindt dat we onze hersens moeten gebruiken. Er moet veel breder gekeken worden dan alleen windmolens. ,,Vuil wordt in vier verschillende bakken opgehaald door vervuilde dieselmotoren.” Dat vindt de lijsttrekker een ‘rare manier’ van handelen. ,,Aan de ene kant is er een Europees milieubeleid en aan de andere kant willen ze het vliegveld uitbreiden.”

Minder energieverbruik

PvdD vindt dat er meer gedaan moet worden om Apeldoorn weer duurzaam te maken. ,,We kunnen thuis al veel doen”, vertelt Moulijn. ,,Ik heb mijn huis laten isoleren, mijn verwarming lager staan en warmtepompen.” Ook moet er meer voorlichting komen door bijvoorbeeld klimaatcoaches. ,,Voorlichtingen door de gemeente moeten ook betaald worden door de gemeente,” stemt Cziesso in. Huigens ziet graag dat er klimaatdossiers worden opgesteld. ,,We moeten een beleid opvoeren, zelf nadenken en het niet via Europa laten voorschrijven.”

Politieke kleur

De Partij voor de Dieren noemt zichzelf niet links en niet rechts. ,,We zijn veel harder dan GroenLinks,” vindt Moulijn. ,,We zijn gewoon realistisch,” lacht Cziesso. ,,Idealisme is het nieuwe realisme”, legt Moulijn uit. ,,We kunnen veranderen en we moeten veranderen voor onze kinderen. We moeten voor het kleinste wezentje in het ecosysteem goed zorgen, want dan zorg je voor het hele ecosysteem.” Huigens weet dat de partij vaak de rechtse hoek in wordt geduwd, maar de lijsttrekker vindt dat Gemeentebelangen een partij is voor iedereen. ,,We zijn ook sociaal, ook voor het milieu en ook voor een levendige binnenstad. We moeten de handen ineen slaan.” GroenLinks wil de aankomende jaren meer, beter en gerichter naar de mensen luisteren. ,,We moeten niet naar anderen kijken, maar naar onszelf.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

StemWijzer Live

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!