Help de bevolking van Oekraïne

Vernietigend rapport inzake grondbedrijf

Maandag 23 januari 2012

Door Redactie

Ruim een week geleden uitten we n.a.v. het debat op het Apeldoorns Stadsfeest onze zorgen over het terkort van € 140.000.000,-. Een bedrag dat we niet verzonnen, maar konden opschrijven na hardop uitleg van de wethouder dat terug te zien is in dit filmpje. Een schuld met 7 nullen als gevolg van het falen door het grondbedrijf. Toon Schuiling – woordvoerder van de gemeente – gaf n.a.v. het blog  uitleg over de geschatte rekensom. Daarvoor dank.

Oh! U had dit stukje schuld gemist? Voor wie het dan gemist heeft nog even in 1 alinea het probleem: we staan meer dan € 100.000.000,- in het rood en misschien binnenkort wel € 200.000.000,- doordat het grondbedrijf (onderdeel gemeente Apeldoorn) heel veel grond heeft aangekocht voor bouwprojecten. Daar is voor een deel niets van terecht gekomen (geen bouw = geen verkoop of verhuur en = dus geen geld terug in de staatskas) en vervolgens blies de kredietcrisis alle overige bouwprojecten die als een huis leken te staan als een orkaan van tafel (er werd niet alleen geen land meer verkocht, het verloor ook zijn aanschafwaarde). Gevolg: Apeldoorn zit in dikke shit.

Dat wij als Apeldoorn Direct reageerde als de boze burger van Apeldoorn, schoot een ambtenaar in het verkeerde keelgat. Hij reageerde op het topic met de legendarische woorden: “Wie had ooit kunnen voorspellen dat de crisis zo hard zou toeslaan” en “ik vind het te gemakkelijk om de ‘slapende ambtenaren’ maar de schuld te geven.”

Die opmerkingen werden donderdag haarfijn uitgelegd in het rapport. Dat concludeert dat in 2000 grond werd aangekocht zonder goed na te denken over de consequenties. Ook zag het grondbedrijf de crisis die in 2008 aanwakkerde niet aankomen. Verder concludeert het vernietigende rapport dat de gemeenteraad van Apeldoorn onvoldoende, maar bovenal onjuist en soms zelfs te laat is geïnformeerd over de tekorten op het grondbedrijf. De waarschuwingen die door experts in- en extern werden afgegeven werden in de wind geslagen, terwijl het duidelijk was dat veel bouwprojecten niet reëel waren. Het rapport is hierbij nog mild naar de gemiddelde ambtenaar. Juist zij worden in het rapport gezien als degenen die de top probeerde te hoeden voor alle gevaren. Sterker nog: het rapport concludeert dat juist de bestuurlijke top de signalen niet oppikten of gewoon negeerden. Faal!

Het rapport doet ook de wenkbrauwen fronsen wanneer het concludeert dat Apeldoorn in 2009 nog omschrijft 900 woningen per jaar te bouwen. Dat terwijl de crisis in 2008 al serieuze vormen begon aan te nemen en de ambtenaren om die reden dat plan al veels te ambiteus zouden hebben gevonden als er hooguit 500 huizen konden worden gebouwd. Opnieuw faal!

Het onderzoek is verricht door 5 raadsleden met bovenstaande feiten als resultaat. De slapende ambtenaar was weliswaar wakker, maar zijn bazen zijn in een diepe slaap gevallen en hebben heerlijk zitten dromen. Eenmaal ontwaakt zitten we nu met een schuld die kan oplopen tot € 200.000.000,- en inmiddels staan we onder toezicht van de provincie Gelderland.

De meeste politici hebben een radiostilte ingelast of zeggen voor camera feitelijk niets wat met de inhoud van het rapport te maken heeft. Ook op Twitter houden de politici ineens hun kaken stijf op elkaar nu er even geen kiezers te winnen vallen. Plaatsvervangend burgemeester Esmeijer geeft wel een reactie en komt met – wat wij vermoeden – enig hoop voor de Apeldoorners : “Dit is  het 1e exemplaar en  kan nog niet tot eindconclusies leiden!”

Voor wie nog niet wist dat het crisis was… Die weet het nu! Apeldoorn is blut en heeft geld nodig!
Oh ja… en u gaat dat betalen!

Meer informatie: www.apeldoorn.nl/grondbedrijf

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?