Voorwaarts met De Voorwaarts

Vrijdag 7 september 2012

Door Redactie

Randy Gasper

Deze week heeft de Raad van State de bezwaren tegen het bestemmingsplan De Voorwaarts ongegrond verklaard; het bestemmingsplan is daarmee onherroepelijk geworden. Goed nieuws dus voor ondernemend Apeldoorn.

Dat betekent dat de bouw van het winkelcentrum rondom Omnisport en de verdubbeling van de Zutphensestraat nu doorgang kunnen vinden. Ontwikkelaar AM Real Estate Development heeft aangegeven nu snel aan de slag te willen met de bouw van het winkelcentrum.

Projectwethouder Johan Kruithof is blij met de uitspraak. “We kunnen nu door met het ontwikkelen van De Voorwaarts”, zegt hij. “Er komt een nieuw, interessant winkelcentrum in onze stad. Dat er behoefte aan is, blijkt uit het feit dat de ontwikkelaar 70% van de winkelruimte al heeft verhuurd. Ik denk dat het winkelaanbod op De Voorwaarts een heel mooie aanvulling is op de binnenstad. De Voorwaarts is er voor het doelgerichte winkelen; de binnenstad heeft een meer recreatieve functie.”

“Het bestemmingsplan De Voorwaarts is een project met een lange adem; een eerdere versie van het plan werd door de Raad van State verworpen. “We kunnen nu verder. Belangrijk omdat er voor de gemeente ook een grote grondverkoop aan verbonden is”, zegt Kruithof.

Wat staat er in het bestemmingsplan?

Volgens het bestemmingsplan mogen in het gebied nu de volgende ontwikkelingen worden uitgevoerd:

  • Ruim 37.000 m² grootschalige detailhandel in het gebied De Voorwaarts; hiervan is al 22.000 m2 vergund. Het gaat om grote winkels op het gebied van sport en vrije tijd. Ook is er ruimte voor horeca- en leisurefuncties, zoals een sportschool.
  • Het aanpassen van de Zutphensestraat (inclusief kruising met de Ring). De Zutphensestraat kan worden verbreed om het verkeer ook in de toekomst op een goede manier te kunnen verwerken. Hiervoor worden de huidige rotondes vervangen door kruispunten met verkeerslichten. Ook het kruispunt met de ring (Laan van Erica/Laan van Osseveld) kan worden vergroot en de kruispunten op de Laan van Erica kunnen worden aangepast. Het gaat om de toegang naar het gebied De Voorwaarts en de toegang naar de nieuwe woonwijk Groot Zonnehoeve (waarvan het bestemmingsplan recentelijk ook onherroepelijk is geworden).
  • Ten zuiden van de Zutphensestraat, tussen de Barnewinkel en de A50, kunnen een carpoolplaats en een transferium worden gerealiseerd. Het transferium heeft een functie om bezoekers te laten parkeren tijdens grote evenementen in het Omnisportcentrum.

Hoe nu verder?

De eerste fase van het winkelgebied gaat nu snel van start; het is een particulier initiatief waarvoor al een omgevingsvergunning is afgegeven. Over de start van de aanpassing Zutphensestraat en de carpoolplaats/transferium moet eerst de gemeenteraad zich nog uitspreken in de Zomernota. Daarin wordt in een projectenscan bepaald welke gemeentelijke projecten wel en welke (voorlopig) niet door zullen gaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Omnisport

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!