Wethouders weg! Wat nu?

Vrijdag 10 februari 2012

Door Redactie

StrangeArt

Gisteren waren we niet alleen met de ijswakken op het kanaal landelijk nieuws, ook het opstappen van onze wethouders maakten van Apeldoorn een kijkcijferkanon. Dat van dat kijkcijferskanon is natuurlijk een slecht grapje en al helemaal geen reden om trots op te zijn of stoer om te doen.

Ze zijn weg. Opgestapt. Het college is niet meer. Het kwam uit de mond van Spoelstra zelf. Ze hadden de portefeuilles een week eerder al aangeboden, maar eerst moest er nog flink gedebateerd worden over het rapport in een door de loco-burgemeester chaotische geleide vergadering. De druk van menig partij op de wethouders was enorm. De regerende partijen probeerden het gezicht van hun leiders nog te redden door o.a. te stellen dat ze eerst de puin zelf moesten opruimen, alvorens op te stappen. Zitten blijven!

Vooral Spoelstra kwam na het vertrek van Metz enorm onder druk te staan, omdat hij met financiën in zijn portefeuille de wil is wet van Rob Metz heeft gefinancieerd. Lees: de zaken omtrent het grondbedrijf. Natuurlijk hadden ze met de kennis van nu, dit nooit zo gedaan en zou Spoelstra zeker met zijn stoere blik Rob Metz terecht hebben gewezen. Allemaal achteraf natuurlijk, want door het gebrek aan de kennis van toen, is dit allemaal wel gebeurd en kan de schuld oplopen tot – we noemen het nog maar een keer – € 200.000.000,-.

Gevolg is wel dat de toch altijd betrouwbaar ogende Paul Blokhuis en de jonge, gretige politieke honden Olaf Prinsen en Nathan Stukker nu ook weg zijn. Paul Blokhuis had misschien iets beter kunnen toezien op zijn collega wethouders of had misschien een vuist kunnen maken tegen het beleid dat door veel ambtenaren werd afgeraden. Hij kende zijn collega’s immers als wat langer. Misschien vertrouwde hij wel teveel op zijn collega wethouders; dat zou enigszins ook wel een verklaring kunnen zijn gezien zijn partij-achtergrond. Met de kennis van nu weet hij inmiddels ook beter. Ambtenaren geven in het rapport aan dat ze zich enigszins geïntimideerd voelden door de autoritaire beleidsvoering van wethouder Metz. Zou dit bij de wethouders onderling ook gespeeld kunnen hebben? En zou Fred (de Graaf) hier allemaal van geweten hebben?

En dan die Stukker en Prinsen… Hoe beleven zij dit echec grondbedrijf? Het grondbedrijf dat door leiders een decennia lang is voorgespiegeld als een goudmijn, is nu geklapt door crisissen en wanbeleid. Zijn staan aan het begin van hun carrière, maar ook zij stappen nu op, omdat andere wethouders niet goed en juist gehandeld hebben. Het is misschien een dapper besluit om als eenheid de verantwoordelijkheid te nemen. Aan de andere kant: is dit een deukje in de nog prille politieke carrières van deze talenten?

Tja, wat nu?

Apeldoorn zit zonder Colllege:

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!