WijApeldoorn, de grootste partij die je (nog) niet kent

Maandag 7 maart 2022

Door Redactie

WijApeldoorn is een opmerkelijke partij op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. De partij bestaat pas net, maar zit al wel in de raad. Sterker nog, met vier raadsleden zijn ze er zelfs één van de grotere oppositiepartijen. Belangrijker is dat de partij in een tijd waar andere fracties links en rechts versplinteren, ze bij WijApeldoorn gekozen hebben voor verbinding. “Onze partij is ontstaan door dichterbij elkaar te komen”, vertelt Lilian Haak, fractievoorzitter en lijsttrekker. “We komen van verschillende partijen en gaan nu samen verder. Dat willen we ook op grotere schaal doen. Laten we nou kijken wat ons samen verbindt.”

Zoals bij alle gemeenteraadsverkiezingen, zullen veel kiezers ook deze keer kijken naar bekende partijen. Lilian Haak meent echter dat WijApeldoorn voor Apeldoorners iets veel beters te bieden heeft: “Wij hebben wél de ervaring en zitten samen alweer jaren in de gemeenteraad, maar als nieuwe en vooral ook plaatselijke partij hoeven wij niet te kijken naar een stoffig, landelijk beleid. Wij trekken ons spoor voor Apeldoorn en iedere Apeldoorner.”

Er voor iedereen zijn

Ook in 2021 werd Apeldoorn weer uitgeroepen tot één van de meest gemiddelde gemeentes van Nederland, maar dat is een boodschap waar WijApeldoorn zich weinig van aantrekt. “Gemiddelden zijn voor rekenmeesters, maar wij zijn er voor de mensen. Geen persoon is gemiddeld in onze samenleving en daar moeten we het beleid op aanpassen.” Dat WijApeldoorn die boodschap serieus neemt blijkt al uit het verkiezingsprogramma van de partij, nog los van de beleidspunten. Het programma is uitgebracht in braille, via YouTube integraal te beluisteren en mee te lezen in grote letters. “Je moet niet alleen zeggen dat je er voor iedereen bent…dat moet je vooral gewoon doen.”

Ook in hun programma zet WijApeldoorn daarom hoog in op dat wat mensen verbindt, samengevat in de pijlers ‘vrijheid’, ‘gelijkheid’, ‘saamhorigheid’ en ‘verantwoordelijkheid’. “Voor ons gaat het verder dan praten over inclusiviteit, wij willen toe naar een kleinere overheid die standaard uitgaat van ieders behoefte. Een nieuwbouwhuis waar we naderhand pas kijken hoe we het aanpassen voor rolstoelgebruikers? Dat gaat er bij ons niet in. Al bij de bouw moeten we nadenken over deze vragen en daar samen antwoorden op vinden.”

“Grote uitdagingen, dappere plannen”

Het raakt direct één van de grootste uitdagingen van ‘t moment: de Apeldoornse huizenmarkt. En daar heeft WijApeldoorn bijzondere plannen voor. “We hebben dappere plannen nodig als we het woningtekort in Apeldoorn op willen lossen. Een nieuwbouwproject met twaalf gezinswoningen is niet genoeg. Wat wij voor ons zien? Een heel nieuw dorp in de gemeente Apeldoorn – het dorp van de toekomst, volledig energieneutraal.” En ook in dat dorp zou plek zijn voor meer dan alleen gezinswoningen, want, zo stelt WijApeldoorn, de gezinsgrootte krimpt. “Apeldoorn gezinsstad? Over een aantal jaar wonen er in het merendeel van de huizen geen gezinnen met twee ouders en twee kinderen. Elke gezinssituatie is uniek en daarvoor moeten we de juiste voorzieningen hebben.”

Verder wil WijApeldoorn ook dat de gemeenteraad weer meer buiten de stad kijkt, naar de twaalf dorpen die de gemeente rijk is en meer open staat voor initiatieven van de mensen. Kortom, de gemeente moet er zijn voor heel Apeldoorn. “Want samen maken WijApeldoorn.”

Benieuwd naar meer informatie over WijApeldoorn? Ontdek hun programmapunten op hun website en bekijk op wie je vanaf 16 maart kunt stemmen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!