Winkelen op zondag?

Dinsdag 16 september 2014

Door Redactie

Actualiteit

Het onderwerp ’Zondagsopenstelling van winkels’ is actueel. De gemeenteraad heeft het College van B&W opdracht gegeven te komen met een voorstel tot volledige vrijstelling van de winkeltijden. Concreet gaat het dan over de vraag of winkels naar eigen verkiezing op zondag de deuren mogen openen. Nu mag dat nog niet. Donderdag 25 september is er een hoorzitting over dit onderwerp. Elke burger of instantie en elk bedrijf of andere belanghebbende kan dan komen vertellen wat hij of zij van dit voornemen vindt. Voor alle duidelijkheid: er is nog geen besluit gevallen. De gemeenteraad heeft nog niets besloten.

Afwegingen

Neemt niet weg dat alle fracties in de gemeenteraad zich al hebben uitgesproken. Nu is het de beurt aan de burgers van Apeldoorn. Vervolgens is het aan de Raad om de argumenten te wegen en een besluit te nemen. Die argumenten zijn op zich niet nieuw. De voorstanders hameren op de keuzevrijheid voor consumenten en ondernemers. Zij willen de consumenten meer vrijheid geven en zijn van oordeel dat winkeliers daar ieder voor zich prima op kunnen inspelen. De tegenstanders wijzen op het karakter van de zondag als de van God gegeven rustdag. Ze wijzen daarnaast op het sociale karakter van de zondag: wanneer zoveel mogelijk mensen tegelijk hun vrije dag hebben, maakt dat onderlinge contacten mogelijk en wordt daarmee de sociale samenhang in de maatschappij bevorderd. In een raadsdebat heb ik de vergelijking gemaakt met een telefoon: wanneer jij als enige een telefoon hebt, is het apparaat nutteloos. Het nut wordt groter, naarmate het bezit toeneemt. Voor een rustdag geldt dit ook: hoe meer mensen tegelijk van die rust kunnen genieten, hoe waardevoller die rustdag wordt.

Proces

In de periode van hoorzitting en inspraak kan iedereen uit Apeldoorn zich rechtstreeks uitspreken over dit onderwerp. Het zou goed zijn wanneer alle argumenten juist ook vanuit de samenleving nog eens naar voren worden gebracht. De indruk die soms wordt gewekt dat de voorgestelde verruiming enkel voordelen heeft, kan zo worden genuanceerd. Argumenten moeten worden gewogen, maar er zal ook zeker worden geteld. De afweging die de twaalf fracties zullen maken, zal zeker gebaseerd worden op de eigen politieke uitgangspunten die tot twaalf verschillende verkiezingsprogramma’s hebben geleid. Dat neemt niet weg dat alle twaalf fracties verplicht zijn de inspraak serieus mee te wegen. Zorgt U met elkaar dat er iets te wegen valt?

Roelof Veen, gemeenteraadslid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!