1-2tje: de overheid zelf is de grootste schurk

Woensdag 12 juni 2013

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Hoi Jook,

Wat stoer dat je aan het lopen bent gegaan. Ja, wat vrienden kunnen betekenen is dus belangrijk natuurlijk. Maar het is toch geen tijdelijke bevlieging? Nee, dat doe jij niet, Jook. Als je er zelf achter staat, komt het goed.

Zaterdagavond ben ik met Gerard weer teruggekomen uit Kas in Turkije. We hadden echt een mannenvakantie met Cees. Veel gelachen, gepraat, gelopen. Toch anders als je met mannen op vakantie bent. Geen haantjesgedrag om de vrouwen te imponeren.
Cees, Gerard en ik gaan samen met Lisa Verwer (de dochter van Judi Wammes) een expo houden in januari 2014, over het thema: Tegenstellingen. Wel heel leuk. En het feit dat we alle vier zo verschillend zijn, maakt het alleen maar mooier en diverser.
Ik merk wel dat zo’n week vakantie superrelaxed werkt en het gevoel geeft van een vakantie van drie weken. Inmiddels ben ik weer aan het werk en moet daar ook weer in het ritme komen.

Wat mooi dat je het personeel in het ziekenhuis een pluim geeft. Het is immers een groep medewerkers die maatschappelijk nog al eens vergeten word. Altijd hard werken en zich inzetten voor de medemens. Ik wilde dat dit zich ook vertaald in salaris voor deze groepen medewerkers. Immers: de directeuren in de zorg hebben vaak salarissen boven de Balkenende-norm. Schandalig, en maar zeggen dat de medewerkers blij mogen zijn met prijscompensatie. Ik weet waarover ik praat, omdat ik zelf ook werkzaam ben in de zorgsector.
Uitbuiting en normatief gedrag van directeuren in de zorg maakt het ook nog eens onaantrekkelijk voor mensen om te gaan werken in deze sector. Natuurlijk zijn er individuele uitzonderingen.
Het is maar goed dat er vakbonden bestaan.

Overigens is de overheid zelf de grote boosdoener. Neem nou recentelijk dat de minister zei dat we vrijwillig af moeten zien van salarisverhoging in de zorg. Zolang ik in de zorg werk, is het altijd alleen maar knijpen en bezuinigen geweest. Crisis, wat is dat? Als je in de zorg werkt was het salarieel gezien altijd crisis. Het is nooit anders geweest in deze sector. Met zorg bedoel ik alle onderdelen en niet alleen ziekenhuizen.

Jook, ik moet me er maar niet over blijven opwinden. Dat heeft geen zin. De graaicultuur zal daar toch niet door veranderen bij de bestuurders in de zorg met de topsalarissen, en ik blijf gewoon lid van de vakbond.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!