10 tips om het toch een beetje koel te krijgen

Woensdag 26 juni 2019

Door Redactie

Het is warm. Dat had je vast al gemerkt. Zelfs mensen die best goed tegen de warmte kunnen, weten met deze temperaturen toch ook af en toe niet helemaal waar ze het zoeken moeten. Daarom maakten wij een lijstje met tips. Niet de bekende zwembaden, want dat kan je vast zelf bedenken, maar misschien toch net die plekken die je nog niet had bedacht.

1- De kerk

Welke kerk dan ook, in de kerk is het meestal wel koel. Bekijk hier een overzicht van de kerken in Apeldoorn.

2- De bibliotheek

Ook in de bibliotheek is het tijdens warme periodes vaak prima vertoeven. Boekje erbij en genieten maar.

3- De bioscoop

Airco. Koel drankje erbij. Klinkt ideaal. En dan ook nog een film kijken.

4- Het bos

Onder de bomen kan het maar zo een aantal graden schelen. Sterker nog, het bos is zelfs koeler dan gras, werd onlangs bekend. En dat kan met deze hitte juist het verschil maken. Zorg alleen wel dat je je daarna goed checkt op teken.

5- De supermarkt

Ga je op dit moment overdag bij de ingang van de supermarkt staan, dan hoor je bij binnenkomst heel veel kreetjes van opluchting. Want daar is het koel. Jammer alleen van die ‘klap in je gezicht’ als je dan weer buitenkomt.

6- Fonteinen

Water  verkoelt, dat weten we allemaal wel. Ga bijvoorbeeld, zoals de jongens op de foto, naar het Marktplein en geniet van het water dat van de fonteinen daar afkomt.

7- Een tuin met sproeier

Zelf geen sproeier in huis? Dan kan je altijd een tuin opzoeken waar een sproeier aanstaat. Meestal sproeit zo’n tuinslang of sproeier net iets buiten de tuin, dus kan jij mooi proberen wat druppels mee te pakken.

8- Loenense watervallen

Water dus, om mee of in af te koelen. Wat ook kan bij de Loenense Watervallen. Lekker even de voetjes in het koele water. Liefst natuurlijk gewoon de hele dag.

9- IJs

Voor een lekker verkoelend ijsje kan je in Apeldoorn op veel plekken terecht. Zo zijn er de bekende ijssalons, maar ook snackbars en tankstations verkopen ijsjes.

10- Koop een ventilator

Klinkt simpel, maar we adviseren wel om snel te zijn. Vorig jaar waren de airco’s en ventilatoren ook niet aan te slepen. Arno Dijkerman van Hamer zegt hierover: ,,Je denkt vorig jaar zijn er zoveel verkocht iedereen heeft er nu wel 1 maar nee hoor top drukte weer! Vaak worden ze op plekken gezet verplaatst of spullen tegen aangegooid dat ze toch kapot gaan. Zelf hebben wij weer tafel, staand, kollum ventilators besteld, ook mobiele airco’s vliegen de deur uit veel groothandels van ons zijn alweer uitverkocht maar gelukkig kunnen wij hier en daar toch nog wat bestellen. Ook de extra koelkasten voor in de schuur om dranken en barbecue vlees koud te houden worden weer veel verkocht.”

Meer tips

Huis koel houden

 • Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht. Zo komt de warmte van buiten niet naar binnen. Zet als het ’s avonds wat is afgekoeld juist de ramen en deuren open, zodat het kan doortochten.
 • Heb je een zonnescherm? Doe deze dan overdag naar beneden. Dit zorgt ervoor dat de zon niet fel op de ramen staat en dat er schaduw ontstaat op de buitenmuren van je woning. Hierdoor blijft je huis koeler.
 • Planten kunnen ook zorgen voor verkoeling. Zo kun je planten tegen de muur aan laten groeien of een boom plaatsen die zorgt voor schaduw.
 • Zet alle elektrische apparaten in huis die je niet gebruikt uit. Deze zorgen namelijk voor extra warmte in huis. Daarnaast zorgt dit sluipverbruik ook nog eens voor een hoger energieverbruik.
 • Schaf een ventilator aan in plaats van een airco. Een ventilator is namelijk een stuk energiezuiniger. Een airco verbruikt zo’n 160 tot 430 kWh per jaar, afhankelijk van het type aircosysteem. Omdat een airco veel stroom slurpt, ben je hier ook een stuk meer energiekosten aan kwijt. Namelijk zo’n € 30,- tot € 85,- euro per jaar. Je kunt natuurlijk energie vergelijken om je energiekosten te verlagen, maar het hoge stroomverbruik van een airco is ook slecht voor het milieu. Daarbij bevatten de koelmiddelen in aircosystemen vaak HFK’s. Dit zijn koolwaterstoffen die sterk bijdragen aan het broeikaseffect. Een ventilator is een stuk milieuvriendelijker en verbruikt ongeveer 15 kWh per jaar, dat kost je maar zo’n € 3,- per jaar aan energie.
 • Zet je een ventilator aan, plaats deze dan bij het raam zodat de frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Of zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Hierdoor is de lucht die de ventilator verspreidt koeler.
 • Wil je toch graag een airco aanschaffen? Ga dan voor een airco met een splitsysteem en energielabel A+. Gebruik de airco niet te vaak en zet de temperatuur niet onnodig laag.
 • Warmte stijgt naar boven. Beneden is het dus vaak koeler dan boven in de woning. Slaap je boven, dan kun je overwegen om tijdelijk beneden te gaan slapen.
 • Binnen koken zorgt voor meer warmte in huis. Goed excuus dus om buiten de barbecue aan te zetten. Of maak een frisse zomerse salade – zo bespaar je ook nog op het gas- (of stroom)verbruik.

Oververhitting voorkomen

 • Drink genoeg water. Tenminste twee liter per dag. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.
 • Zoek de schaduw zo veel mogelijk op en smeer je goed in met zonnebrandcrème.
 • Draag luchtige kleding en bescherm je hoofd met een pet of een hoed.
 • Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.
 • Heel heet en behoefte aan een koude douche? Douche lauw in plaats van koud. Een koude douche zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten vernauwen, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem dan de overgang van een koude douche naar warm weer.
 • Ga met je voeten in een teiltje met koud water zitten of houd je polsen onder de koude kraan. Op je voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor je via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat je hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.

Auto verkoelen

 • Geen airco in de auto? Zet dan het raam naast de bestuurder en het raam hier schuin achter open. Zo kan het goed doortochten.
 • Maak gebruik van zonneschermen. Je kunt kleine zonneschermen met zuignappen op de achterramen plaatsen. Plaats een reflecterend zonnescherm op de voorruit als je de auto parkeert.
 • Zet je auto in de schaduw. Bedenk je hierbij ook waar de zon staat als je weer vertrekt.
 • Neem genoeg pauzes tijdens lange autoritten. Dit zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Daarnaast zorgt hitte ook voor een slechtere concentratie, dus is het voor jezelf ook belangrijk om voldoende pauzes te nemen.
 • Auto afkoelen door hier koud water overheen te gooien? Geen goed idee. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat je lak breekt.

Nog meer tips? Lees hier het hele artikel van Pricewise.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!