‘Schilderij van het jaar’ bij CODA

Dinsdag 8 maart 2016

Door Redactie

In het CODA museum is vanaf 13 maart tot en met 24 april ‘Schilderij van het jaar’ te zien. Schilderij van het jaar is een unieke schilderwedstrijd voor kunstschilders uit Nederland en België. Voor deze editie – de vierde voor Nederland en de derde voor België – werden 1.261 schilderijen door exact 600 kunstenaars ingezonden. Hieruit hebben de vakjury’s uit België en Nederland per land vijftien finalisten geselecteerd. De Nederlandse winnaar is Rosa Boomsma met Center of attention II, in België viel de keus op Caroline van der Wegen met Familie Faes 1919. Beiden ontvangen ieder € 2015,-.

Met de verkiezing van Schilderij van het Jaar beoogt de organisatie de waardering voor de Nederlandse en Belgische schilderkunst en de naamsbekendheid van schilders in beide landen te verhogen. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilderkunst realiseren.

De juryleden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst. Onder hen bij de Nederlandse editie: Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA Museum in Apeldoorn en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur en voorheen werkzaam als schrijvend journalist en presentator. In de Belgische jury zetelt onder andere Dorian van der Brempt, tot 1 september 2015 directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel en voormalig raadgever van Vlaamse ministers van Cultuur.

Naast de twee keer vijftien finalisten van Schilderij van het jaar 2015 zijn aanvullend voor België tien en voor Nederland twintig schilderijen geselecteerd uit de top van de nominaties. Ook deze werken zijn tot en met 24 april 2016 in deze tentoonstelling te bewonderen.

De tentoonstelling Schilderij van het Jaar 2015 is mede mogelijk gemaakt door Winsor & Newton.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!