Deel 1: TEDx in Apeldoorn!

Woensdag 3 juni 2015

Door Pedro Waldenaar

Frederique Molenaar

100 betalende bezoekers bezochten afgelopen vrijdagmiddag, 29 mei jl.  de eerste TEDx in Apeldoorn; 11 sprek(st)ers voerden het woord onder leiding van de dagvoorzitter Saskia Paulissen.

TED staat voor Technology – Entertainment – Design. Architect en grafisch ontwerper Richard Saul Wurman was de initiator van de eerste TED-bijeenkomst in 1984 in Californië. Hij zag dat de werelden van technologie, entertainment en design steeds dichter naar elkaar toe groeiden en nodigde invloedrijke mensen uit om over deze onderwerpen te spreken. Zijn doelstelling is het scheppen van een betere wereld waarbij de wetenschap ten diensten staat van de mens en niet de mens in dienst is van de wetenschap.

Voor de start van het congres spreek ik enkele bezoekers; op mijn vraag wat brengt u hier, is het antwoord: Hopen op veel inspiratie, op nog meer energie om een hele, kleine bijdrage te leveren aan een betere wereld; actief deelnemen aan de We-Economy. Ik maak deel uit van deze economie, voel me daar verantwoordelijk voor; vandaar dat ik me aangetrokken voel tot deze term: We-Economy; daarom heb ik me ingeschreven voor dit evenement.

In de middagsessie komen de meest uiteenlopende sprekers aan het woord; een aantal daarvan maakt indruk op me; zoals de man van Peerby; een leenplatform waarbij je jouw boor kunt uitlenen aan een buurtgenoot. Eten ophalen bij een wildvreemde. Of de auto huren van een iemand in de wijk. Het zijn voorbeelden van de deeleconomie. Een boor gebruik je misschien maar 1 keer per week; de rest ligt zo’n ding ongebruikt; Peerby bemiddelt bij ruildiensten of ruilproducten. Het is goed voor het milieu; maar ook verhoogt het de intermenselijke contacten.

Bijzonder vind ik de bijdrage van Gert Sturre, arbeidsbemiddelaar voor 65plussers onder de noemer: Young and Old= Gold! Ouderen dragen hun kennis en kunde over naar de jongeren; een gouden koppeling!

Een ander, prima voorbeeld is de stichting Stro ( Social Trade Organisation) die naar een ander soort geld wil, die werkelijk de belangen van de mens en milieu wil dienen. Daartoe heeft deze stichting over een ander soort geld een doorgeefboek geschreven; het boek kost niks; mag gelezen worden en ná lezing is het de bedoeling dat je het óf teruggeeft óf doorgeeft!

Indruk maakt ook powervrouw Sunita Bihari met haar uitspraak: “There is no Freedom of Speech without the freedom of really listening to each other”; een pleidooi of vooral onze gedachten met elkaar te delen; dat inspireert en geeft werkelijk energie.

Mijn conclusie van de middagsessie van Tedx: bevlogen organisatoren, bevlogen sprekers, bevlogen exposanten; een mooi evenement: Apeldoorn waardig; jammer dat de voertaal Engels was en dat niet alle sprekers kort en bondig hun boodschap konden overbrengen. Wilco Westrik schrijft over de avondsessie van TEDx! Zie het vervolg op Apeldoorn Direct.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!