50 jaar Orpheus: Gebak en Spelen

Dinsdag 17 maart 2015

Door Pedro Waldenaar

Het is zaterdag 14 maart; 2 dagen nà de echte verjaardag van Orpheus; het publiek mag komen! Gratis en voor niets! Klokslag half elf opende Meta Neleeman de dag  en gaf de stadsdichter het woord in een circustent welke stond opgesteld voor de schouwburg. Hij las een speciaal gedicht voor over Orpheus: het gedicht bevatte elementen uit zijn jeugd.
Onze geliefde burgervader John Berends verrichte door middel van het aansnijden van een drie meter lange taart de officiële opening. De dag kon beginnen. Het publiek stroomde toe: op het gebak en de spelen! Ruim zesduizend bezoekers, jong en oud, bezochten het theater; met een programma waarbij je de hele dag onder de pannen kon zijn. Klassiek, dans, cabaret, jazz en blues: het kon niet op! Orpheus wil een theater zijn voor de gehele bevolking; niemand uitgezonderd: cultuur voor iedereen is de slogan.

En dat is voor het overgrote deel gelukt: een zeer gezellige drukte waarbij overdag veel jonge gezinnen met kinderen te zien waren en in de avond het hooggeëerde publiek voor o.a. het cabaret en de band mijnheer van Zanten. Aan de gezichten te zien genoot een ieder; gratis drank en bitterballen: ouders met kinderen konden hun geluk niet op; het scheelde in de avond weer een maaltijd.

Eén ding was jammer: de 2 prima optredens in de Laad-en Los perron ontbeerden publiek: het was koud; het was bitterkoud en op een gegeven moment was er meer personeel dan bezoek. Jammer en nog eens jammer; voor alle inspanningen!

Al met al: dit smaakt naar meer; Orpheus was in het bezit van de bezoekers; een overdekte markt; met de ontmoeting als uitgangspunt: de ontmoeting met cultuur. Het was een leuke dag: Apeldoorn Leeft en Beweegt: dankzij Orpheus: 50 jaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!