Aantal fysieke winkels in Apeldoorn afgenomen

Vrijdag 3 mei 2024

Door Kevin van Es

Er is een toename in het aantal fysieke winkels in het land. Er zijn het afgelopen jaar zelfs meer fysieke winkels geopend dan gesloten, een ware trendbreuk. De grootste toename zit in het aantal boekhandels, doe-het-zelf winkels en tabakszaken. Maar hoe zit dit in Apeldoorn? 

In Apeldoorn daalde het winkelaanbod, tegen de trend in. De daling bedraagt minder dan 1 procent. Uit cijfers van databureau Locatus blijkt dat Apeldoorn in 2024 circa 663 winkel- en horecapanden kent, verdeeld over 25- 30 winkelgebieden. Geen enkele grote gemeente zag het winkelaantal fors dalen. Ook in de steden Eindhoven, Almere en Arnhem daalde het winkelaanbod met minder dan 1 procent.

Er zijn ruim 83.000 winkelpanden in Nederland (en ruim 95.000 online-winkels). Het aantal webwinkels groeit sneller dan het aantal fysieke winkels. Er zijn het afgelopen jaar zo’n 1100 winkels geopend in Nederland, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de twintig grootste gemeenten in Nederland nam het winkelaantal het sterkst toe in Haarlemmermeer, met 7,5 procent naar 700 winkels.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!