Aardwarmte onderzoek veroorzaakt trillingen in Apeldoorn-Oost

Vrijdag 20 oktober 2023

Door Redactie

Verschillende inwoners in Apeldoorn klaagden de afgelopen dagen over doffe knallen in de nacht. De Gemeente Apeldoorn heeft een verklaring gedeeld op de website. Energie Beheer Nederland (EBN) voert momenteel seismisch onderzoek uit ten oosten van de A50 in Apeldoorn-Oost om de ondergrond te verkennen voor mogelijke aardwarmtewinning. Tot 3 november kunnen bewoners trillingen ervaren en zachte ontploffingen horen als gevolg van dit onderzoek.

Seismisch Onderzoek

Bij seismisch onderzoek worden kleine gaten in de grond geboord waarin een kleine lading springstof tot ontploffing wordt gebracht. De resulterende trillingen worden door sensoren geregistreerd, waardoor de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart worden gebracht. EBN gebruikt deze methode om informatie te verzamelen over de ondergrond van Nederland. Deze gegevens stellen de Rijksoverheid in staat om nauwkeuriger te beoordelen waar in de toekomst eventuele aardwarmtewinning mogelijk is. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de benodigde vergunningen verstrekt voor dit onderzoek.

Bewonersinformatie

Bewoners en bedrijven in de directe omgeving zijn vooraf geïnformeerd via een brief over dit onderzoek. Voor meer details over de lopende onderzoeken en eventuele vragen kunnen geïnteresseerden terecht op de website van SCAN aardwarmte of contact opnemen via e-mail naar info@scanaardwarmte.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!