Accres staat op tijdens ‘Zitloze Werkdag’

Donderdag 21 januari 2021

Door Marieke Nuijten

Malachi Witt via Pixabay

Zitten is het nieuwe roken. Een quote die we waarschijnlijk allemaal al eens voorbij hebben zien komen. Het platform ‘Sitness’ doet daar nog een schepje bovenop: ”Een uur op je kont, is vijf minuten eerder dood”, staat geschreven op de website van het platform. Vandaag, donderdag 21 januari houdt ‘Sitness’ het initiatief ‘Zitloze Werkdag‘.

Daar ‘zit’ wat in, zo dacht Danny Bekkers (beweegcoach aangepaste sporten vanuit Accres). Tijd om op te staan tegen zitten. Op het persoonlijke LinkedIn account van Accres-directeur Carla Maessen is, samen met een link naar het initiatief onderstaande te lezen: “Leuk initiatief, ik ben benieuwd hoe mijn dag er uit gaat zien!” Naar dat laatste, zijn wij vanuit de redactie van Apeldoorn Direct ook erg benieuwd. Dus gingen we er eens goed voor ‘zitten’ en maakten ons klaar voor een gesprek met Danny Bekkers en zijn collega Nicole Durr (senior account- en projectmanager binnen Acress).

Om maar direct met de deur in huis te vallen, wat verwachten jullie op deze Zitloze Werkdag van jullie nieuwe directeur Carla Maessen vandaag?

Nicole: “Ik zie de ‘Zitloze werkdag’ in haar agenda staan. Ik verwacht zeker in dat zij vanuit haar voorbeeldfunctie mee zal doen. Ze vroeg ons zelf op haar tweede werkdag: “Goh, wat voor beweegactiviteiten doen we eigenlijk zelf voor medewerkers?” Nicole vervolgt: Dus ze stimuleert het ook heel erg. Als we dit soort initiatieven voorleggen dan is zij de eerste die zegt: “Natuurlijk doen wij daar aan mee!”

Wat doet minder zitten nu werkelijk voor je?

Op de zakelijke LinkedIn pagina van Accres staat geschreven: “Wij doen 21 januari mee aan de Zitloze Werkdag! Het is van belang dat mensen tijdens een werkdag bewegen, want te veel zitten is niet gezond. Eén van de manieren om dat te veranderen is door een vitale werkvloer te creëren, want uiteindelijk zitten we op kantoor heel veel. Lichte activiteiten gedurende de dag hebben meer positieve invloed op de bloeddruk, suiker -en vetstofwisseling dan ’s avonds 1 uur knetterhard sporten. Elk uur bewegen op de is dus van belang voor een vitale werkvloer! Daarom doen wij mee en gaan we op 21 januari 25% van de werktijd staand doorbrengen.”

Hoe zijn jullie zelf geïnspireerd geraakt door ‘Sitness’?

Danny: “Ik ontving een mailing via mijn netwerk en dacht hé, dit is een mooi initiatief om breder uit te zetten. Deze ontving ik vanuit mijn rol binnen ‘Uniek Sporten‘, geïnitieerd vanuit de gemeente Apeldoorn.

Nicole: Na het ontvangen van Danny zijn bericht hebben we het idee op tafel gegooid bij ons ‘corona-crisisteam’, waar het met open armen is ontvangen.”

Waarom doet Accres mee vandaag?

Nicole: “We zitten middenin een tijd dat er veel vanuit huis gewerkt wordt. Vanuit Accres willen we graag iets faciliteren zodat onze medewerkers ook vanuit huis blijven bewegen. Bij die wens sluit het initiatief van ‘Sitness’ prachtig aan.”

Danny: “Klopt! Tijdens de eerste lockdown heeft Accres al een springtouw contest gedaan. Die was ook erg gaaf.”

Wat vinden jullie zelf zo mooi aan dit initiatief?

Danny: “Wat ik persoonlijk gaaf vindt is dat de link komt vanuit de rolstoelbasketballers die zelf de hele dag zitten. De gedachte erachter is denk ik alleen maar mooi en geeft aan wat de urgentie is van deze actie. Een gewaagde actie weliswaar, maar ik vind hem sterk. Ook heeft het initiatief veel raakvlakken met mijn rol als buurtcoach aangepast sporten bij ‘Uniek Sporten‘ vanuit de gemeente Apeldoorn. Vanuit hier proberen we vraag en aanbod samen te brengen op het gebied van sporten en bewegen met een beperking.”

Waarom vindt Accres vitaliteit op de werkvloer zo belangrijk?

Nicole: “Binnen Accres kijken we er onder meer naar hoe we onze collega’s letterlijk in beweging kunnen krijgen. Dit is een mooie kans om met bestaande initiatieven mee te werken zonder dat we er zelf iets voor op poten hoeven op te zetten. Er is een dagvullend programma en er zit ook nog een leuk wedstrijdelement achter. Het belangrijkste is natuurlijk dat we er de dag na vandaag ook nog iets van meenemen en bewuster kijken naar ons zitgedrag.”

Er valt dus ook nog iets te winnen?

Nicole: “Door foto’s en video’s via social media in te sturen en de hashtag #staoptegenzitten te gebruiken maak je kans op een aantal vitale prijzen, waaronder een bureaustoel en een sta-zit bureau. Ik ga er vanuit dat ze kijken naar de meest actieve en ludieke deelnemers en dan een winnaar kiezen.”

Met hoeveel collega’s gaan jullie deelnemen vandaag?

Nicole: “We hebben onze ruim 220 collega’s via onze intranet, mailings en nieuwsbrief enthousiast gemaakt voor het initiatief. Hoeveel collega’s er uiteindelijk meedoen weet ik niet maar we hebben een goede hoop op een hoge opkomst! Via de livestream kunnen we dat straks monitoren.”

Hoe gaan jullie vormgeven aan deze dag?

Nicole: “Op de website van ‘Sitness’, welke we met onze collega’s gedeeld hebben staan al best wat goede tips & trucs. We starten de dag gezamenlijk, online om 09.15 uur. Gedurende de dag wordt je vanuit ‘Sitness’ zelf geactiveerd en beziggehouden.”

Wordt er bij Accres nog veel vanuit kantoor gewerkt?

Nicole: “Ons kantoorpersoneel werkt allemaal vanuit huis nu. Veel van onze locaties zijn momenteel gesloten. Bij die locaties werkt de één natuurlijk gemakkelijker thuis dan de ander. Wanneer je bijvoorbeeld zwemles geeft is thuiswerken best lastig. We kijken voor deze collega’s samen naar alternatieven. Zo werken er bijvoorbeeld een aantal collega’s mee op andere afdelingen, zo ook op de afdeling sportstimulatie waar Danny werkt. Daar organiseren we activiteiten voor de jeugd. We proberen zoveel mogelijk mensen nog productief in te zetten.”

Kunnen thuiswerkers ook meedoen aan de actie?

Nicole: “Absoluut! Ik denk juist heel goed omdat deze actie zo plaats onafhankelijk is. Echt iedereen kan meedoen.”

Wat doet Accres normaal gesproken al om de werkvloer vitaal te houden?

Nicole: “Wanneer er binnen Accres iets georganiseerd wordt op het gebied van bewegen, merken we over het algemeen dat mensen gestimuleerd zijn om mee te doen. Eerder in corona-tijd organiseerden we al eens een beweeg-bingo en een wasknijper challenge. Het valt op dat onze collega’s dat belangrijk vinden. Het hoort natuurlijk ook wel een beetje bij onze organisatie hé, we zijn in die zin wel een organisatie die sportieve activiteiten aanbiedt. Dan mag je zelf ook sportief zijn. De midwintermarathon is ook een sportief evenement waar we jaarlijks collectief aan deelnemen.”

En wat gaan jullie zelf doen vandaag?

Nicole: “Ik sta in ieder geval om 09.15 uur in de startblokken. En doe ook daarna mijn uiterste best om tussen de vergaderingen door mee te blijven doen. Om de 90 minuten zullen de rolstoelbasketballers van ‘Sitness’ onze aandacht vragen en is er iets waaraan je mee kunt doen.”

Danny: “Ze zeggen weleens’’: Zet geen bidon naast je neer maar een waterglas. Zo loop je vaker heen en weer om je glas te vullen en blijf je in beweging. Geen ingewikkelde dingen dus, goed toepasbaar in iedere situatie. Ook ga ik mijn stoel tapen met rood-wit lint zodat ik ga staan achter mijn bureau.”

 

Wil je zelf ook opstaan tegen zitten? Ga jij de uitdaging aan om 25% van je werkdag los te komen van je bureaustoel? Meld je dan aan voor de start van het programma via de website van ‘Sitness’. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!