ACEC gaat internationaal

Woensdag 28 januari 2015

Door StrangeArt

© Ulrike Scholder

Zaterdag 31 januari in het ACEC om 16.00 uur, opening tentoonstelling KrautFounding. Deelnemende kunstenaars: Ulrike Scholder, Elisabeth Schink, Dirk Knickhoff en Christoph Heek.

De stad Kleef (in het Duits Kleve) even over de grens, is voor veel Nederlanders verbonden met winkelen en de kerstmarkt. Minder bekend in Nederland is dat Kleef, vanouds een cultureel brandpunt in de streek, dat vandaag de dag nog steeds is. De stad kent een zeer actieve kunstenaarspopulatie en een eveneens zeer actieve kunstenaarsvereniging met een eigen tentoonstellingsruimte, de bij het treinstation gelegen Projektraum-Bahnhof 25f. Kleef heeft op het gebied van hedendaagse beeldende kunst veel te bieden. Om dat te laten zien, nodigde ACEC vier Kleefse kunstenaars uit om hun werk te tonen in Apeldoorn.

De vier kunstenaars – Ulrike Scholder, Elisabeth Schink, Dirk Knickhoff en Christoph Heek – noemden hun tentoonstelling Krautfouding. Aanvankelijk was het idee om de tentoonstelling Krautfunding te noemen, maar omdat dat net iets te veel associaties opriep met geldwerving, werd funding veranderd in. En daarmee slaat de titel op een gelegenheidsverbond voor een tentoonstelling over de grens. De Grens en het grensverkeer zijn interessante gegevens. De Kleefse kunstenaarsvereniging Projektraum-Bahnhof nodigt naast Duitse kunstenaars al jaren Nederlandse kunstenaars uit om hun werk tentoon te stellen. Omgekeerd zijn kunstenaars uit Kleef en omgeving via hun Nederlandse contacten betrokken bij tentoonstellingen in Nederland. Heeft al dat grensverkeer de verschillen opgeheven, of zijn de Duitse kunstenaars, vanuit Nederlands standpunt gezien, toch anders? Wordt de bezoeker bij het bekijken van de tentoonstelling Krautfounding in het Apeldoornse ACEC deel van een andere atmosfeer of is dat alles slechts een illusie omdat de namen en sommige ondertitels in een andere taal geschreven zijn?

De opening zal worden verricht door Detlev Cziesso, wethouder Cultuur. (Hij spreekt perfect Duits, mooi meegenomen). En om 17.00 is er het bekende kunstenaarsbuffet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!