Achter de geraniums geen optie voor stoppende Simon Boon

Maandag 6 september 2021

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Simon komt aangelopen met een stapeltje boeken en een vlag en begint meteen te vertellen. “Kijk dit is de vlag van Apeldoorn en omliggende dorpen. Symbool van vitaliteit in de samenleving. Een eerbetoon aan dorpsraden en bewoners, voor hun grote betrokkenheid en inzet voor Koninginnedag 2009. Er wordt zoveel werk verzet door al die vrijwilligers.” Simon Boon, ongeveer 15 jaar voorzitter van Stichting Oranjefeesten Apeldoorn en Dutch Orange Company BV stopt. Hij wuift de aandacht voor hem als vertrekkende voorzitter weg. “Het gaat niet om mij hè? Met de Oranjefeesten waren het vooral de inwoners van Apeldoorn en de dorpen die in actie kwamen en er altijd weer een prachtig feest van maakten.”

Veel gedaan en dan is het tijd om te stoppen

Het nieuwe seizoen gaat Simon niet meer draaien. “31 augustus 2021 was de 140e verjaardag van Oranjefeesten in Apeldoorn. Een mooi jubileum voor onze stad op de Koninklijke Veluwe! Precies 10 jaar geleden vierden we het 130e jaar en daar hebben we mooie aandacht aan besteed. In samenwerking met gemeente Apeldoorn, Vereniging Oud Apeldoorn, Stichting Koninklijk Apeldoorn, Paleis Het Loo en scholen uit stad en dorpen. Ongeveer 1250 schoolkinderen gingen ’s ochtends op versierde fietsen in optocht naar Paleis het Loo voor de aubade. Afgenomen door toenmalig burgemeester Fred de Graaf en Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje.”

Een lied en het jubileumboek

“Een lied zingen ‘In Apeldoorn was het feest, wij doen allemaal Koninklijk mee’, gecomponeerd en enthousiast gedirigeerd door Wilco Stronks. Fijn was het dat Koningin Beatrix daar ’s middags het jubileumboek ‘130 jaar Oranjefeesten Apeldoorn’ in ontvangst nam. Bij haar aankomst verwelkomt met bloemen door oud-voorzitter Alex Klein Bussink. Een ontroerend moment. Sybrand van Haersma Buma was ook aanwezig omdat een oom voorzitter was van het comité voor de viering van de 1e verjaardag van prinses Wilhelmina op 31 augustus 1881. Een primeur voor Nederland; het was de eerste keer dat de verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis samen met bewoners gevierd werd.”

Andere tijden

Apeldoorn had in de stad diverse Oranjeverenigingen. “Zeker, en na een langdurig, emotievol proces tot samengaan, zijn die verenigingen in 1972 opgegaan in de huidige stichting. De dorpen hadden en hebben hun unieke eigen Oranjeorganisatie waarin vrijwilligers, burgers, inwoners samen met maatschappelijke organisaties en ondernemers met steun van de overheid de jaarlijkse Oranjefeesten mogelijk maken. Dat collectief is belangrijk voor de cohesie als basis voor een sociale samenleving. Zo kijk ik ook naar koningsdag. Voor de uitvoering is natuurlijk jaarlijks voldoende budget nodig, naast een deel subsidie ook opgebracht door een deel kermisopbrengst en de verkoop van vergunningen voor kermisexploitanten.”

Koningsdag Nieuwe Stijl

De Koning maakte in 2014 in Dordrecht bekend dat de viering van Koningsdag zou veranderen. “Koningsdag Nieuwe Stijl, het programmatisch verbinden van historische waarden met de vitaliteit, de kansen en uitdagingen voor stad en regio. Wij waren toen al achter de schermen bezig met de oprichting van Dutch Orange Company BV.”

Meest indrukwekkend

Over wat Simon het meest indrukwekkend vond, denkt hij even na. “Dat was de aanslag in 2009.” Dan is hij even stil en vervolgt hij. “Toch wil ik ook graag kijken naar al het andere wat er gedaan is. En nogmaals dat is heel veel. Wat dacht je van de Koningsdag Kermis? De samenwerking met de organisatie en de geschiedenis daarvan ligt bij één familie; de familie Sloots. Klaas Sloots, inmiddels overleden, heeft bijna 40 jaar de kermis in Apeldoorn georganiseerd. En dat was echt niet alleen voor zakelijk gewin. De Koningskermis, start van het kermisseizoen, was ‘zijn’ visitekaartje voor de stad.

Dat was een eer voor Klaas. Hij was daar terecht trots op. Nu hebben zijn dochter en schoonzoon, Belinda en Dicky, het overgenomen, want ze gaan door. De kermis is trouwens ook een voorwaarde, want met een deel van het pachtgeld, kunnen wij ons programma weer draaien. Vernieuwing van het marktplein is wel een aderlating, want het wordt kleiner waardoor er minder exploitanten terecht kunnen. Dat betekent ook minder geld.”

Commercieel tintje

“We hebben bij de introductie van Koningsdag Nieuwe Stijl de Dutch Orange Company BV opgericht op de geboortedag van prins Willem van Oranje. Onder dit label heeft Stichting Oranjefeesten Apeldoorn een uniek Koningsbier gepresenteerd dat werd gebrouwen in Kulmbach, Beieren, in de regio verbonden met het Huis van Oranje. In samenwerking met Bakkerij van der Wal Jolink en The Box Blikken brachten wij het Oranjeblik op de markt. Het was geïllustreerd met Hollandse taferelen door kunstenares Ingrid van der Krol en te koop in winkels van van der Wal Jolink. Later is dit blik, in samenwerking met de Veluwse Vlaggenindustrie, gevuld met vlag en koek en als eenmalige actie voor Koningsdag verkocht.”

Trots

Simon is het meest trots op alle vrijwilligers. “Echt, die hebben zich op heel veel manieren voor Apeldoorn ingezet. Dat ik samen met mijn collega’s daar onderdeel van was, dat is voor mij een groot geschenk geweest.”

Doorgaan

We zullen Simon niet achter de geraniums aantreffen. “Dat gaat niet gebeuren. Met de beweging Brotherwood bijvoorbeeld hebben we veel gedaan rondom bewustzijn bij burgers, maatschappelijke organisaties, overheid en bedrijfsleven om samen antwoorden te vinden op maatschappelijke uitdagingen. Sinds 2014 deed ik dit samen met Herman Waagmeester. Bij de laatste activiteit organiseerden we bijeenkomsten in samenwerking met gemeente, zorgorganisaties, patiënten- en cliëntenvertegenwoordigers om de ontwikkelingen rondom de decentralisatie van de zorg kritisch te volgen. Dit is nog niet klaar. Daarnaast ben ik nog actief bij Stichting Da Capo, die onder andere taallessen organiseren voor, met name, vrouwelijke migranten, en ook bij de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. Tot slot zet ik me met de Stichting Gelre Association International in en organiseer ik nu bijeenkomsten in het kader van VN-Agenda 2030: over armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, voedsel, energie, veiligheid en conflict.”

Op zondag 12 oktober nodigt Simon geïnteresseerden uit voor een bijeenkomst in de Grote Kerk, ‘Samen Werken aan een Duurzame Toekomst’. Belangstelling? Aanmelden is verplicht, dat kan via de website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!