Agressieve hond bijt kinderen

Maandag 17 januari 2011

Door ilona

Vanavond bracht ik mijn twee dochters naar volleybal. Als we de drukke ringweg over en op het terrein van Alterno zijn, zijn ze veilig dacht ik. Niets is minder waar. Ik was amper thuis of ik werd gebeld door de hoofdtrainster. Mijn dochter van 8, drie andere kinderen en twee moeders bleken te zijn gebeten door een loslopende agressieve hond. Wat de aanleiding is geweest is niet duidelijk. Hij kwam aanlopen en begon tegen een jongen op te springen. Paniek ontstond en de hond draaide door. De hond sprong ook naar mijn dochter richting gezicht. Ze werd gebeten in haar arm, zij en been. wat een kapotte jas en een blauwe plek opleverde. Gelukkig niet doorgebeten, maar de schrik was er niet minder om.

Wat moet er nu gebeuren met dit soort honden? De mening van de ouders in de kantine was redelijk unaniem en zal niet moeilijk te raden zijn. De politie was snel aanwezig en heeft de hond meegenomen. Onze gegevens werden genoteerd en we zullen worden gebeld. Terwijl ik dit stukje typ, word ik gebeld, maar dan door de eigenaresse. Zij bood haar excuses aan en vertelde over haar eenjarige (puber) bull terriër. Ook vroeg ze of ze langs mocht komen om onze dochter persoonlijk excuses aan te bieden. De hond, die ze dezelfde avond alweer meegekregen had van de politie, zal zeker een jaar niet meer los mogen lopen.

Hmm. wat vind ik hier nu van. Dat deze vrouw ons heeft gebeld, excuses aanbood en het niet afdeed als een beetje onschuldig spelen, vind ik heel positief. Maar maakt dat mijn eerdere mening over wat er moet gebeuren met de hond anders? Dat weet ik zo net nog niet. De eigenaar had deze speelse rashond natuurlijk nooit los mogen laten lopen in het park. Want wat de liefhebber ziet als spelen, ziet een kind als gericht aanvallen. En wat als de hond door de tumult die er ontstond nu echt doorgedraaid was en doorgebeten had? Zolang het bij dit incident blijft, mag de hond blijven. Maar zodra die weer iemand bijt, dan moet die wat mij betreft echt dood. En de regels over niet-aangelijnde honden mogen wat mij betreft veel strenger. Pas als de honden hun gehoorzaamheidstraining met succes hebben afgerond mogen ze niet aangelijnd lopen binnen de bebouwde kom en dan nog alleen in aangewezen gebieden. En dan ben ik mild, vind ik.

Wat is reeël als honden kinderen hebben gebeten? Direct afmaken? Laatste waarschuwing en bij herhaling afmaken? Schade laten vergoeden en de kous is af? Ik ben benieuwd wat de Apeldoorners vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!