Allerzielen en Halloween: gelijk en toch verschillend

Maandag 30 oktober 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,We zijn ieder jaar aanwezig om onze ouders en broer te gedenken. Dat is heel fijn.” zegt Wil Hulleman duidelijk innerlijk bewogen. Samen met haar zus Rie zet ze kaarsen neer op het graf van haar ouders. Een andere dame die haar naam niet genoemd wil hebben vertelt: ,,Mijn man en een groot deel van de familie die hier liggen, zijn altijd bij mij. Dit moment is heel speciaal.”

Het waait en het is koud, toch is de opkomst groot op de begraafplaats bij de Theresiakerk voor het feest van Allerzielen op zondag 29 oktober. Een heel oude katholieke traditie die nog steeds leeft. Over de hele wereld zijn de dan de begraafplaatsen bevolkt, soms met veel spektakel, soms ingetogen. Op Haagwinde worden kaarsen neergezet, graven worden gezegend en mensen gedenken samen hun overleden geliefden.

Een tegenhanger van Allerzielen is het feest van Halloween. Traditioneel wordt dit onder andere in Amerika en Canada gevierd waarbij kinderen zich op 31 oktober verkleden, ze bellen bij mensen aan en roepen ‘trick or treat’. Iemand kan dan kiezen tussen slachtoffer worden van een plagerijtje, of iets lekkers geven. Later kwamen de demonen-verkledingen en horror-outfits op in Amerika met verwijzingen naar spiritisme en zelfs de duivel (bron: Wikipedia). Inmiddels is het ook in Nederland populair en in Apeldoorn zijn er griezelfestijnen en Halloween shopping-avonden.

Zowel bij Allerzielen als bij Halloween zijn de doden een belangrijk onderwerp van het feest. Doel is dat bij Halloween met name kinderharten sneller gaan kloppen door de spanning of misschien zelfs de schrik. Bij Allerzielen zijn katholieke begraafplaatsen verlicht  bevolkt en er klinkt muziek. Harten van jong en oud kloppen er sneller omdat zij er gezamenlijk hun overleden geliefden gedenken. Geen griezelige toestanden, ook niet op begraafplaats Haagwinde in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!