Allerzielen: niks griezeligs aan

Vrijdag 27 oktober 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Er is één dag in het jaar, waarop binnen de Katholieke kerk alle overledenen worden herdacht. Het is het feest van Allerzielen. Dat is altijd op 2 november. Ronald Dashorst, diaken van de Emmaus Parochie geeft aan de herdenking dit jaar op zondag 29 oktober wordt gehouden vanwege het feit dat 2 november midden in de week valt.

,,Het overlijden van een dierbare is in ons leven een diepe en ingrijpende ervaring”, legt Ronald uit. ,,De Emmaüsparochie is betrokken en leven mee met de familie in de viering in de kerk, of andere locatie. Bij dat afscheid wordt een kruisje opgehangen met de naam van de overledene en deze hangen een heel jaar in de kerk.”

Er is een speciale viering waarin de overledenen van het afgelopen jaar bij name worden genoemd en er wordt een kaars voor hen aangestoken. Naast de viering in de Onze Lieve Vrouwe Kerk wordt er tijdens Allerzielen op de Katholieke begraafplaatsen op speciale wijze aandacht besteed aan deze bijzondere dag: ,,Denk bijvoorbeeld aan de Arnhemseweg en de Oude Beekbergerweg. Door middel van speciale gedichten bieden wij steun aan de nabestaanden en respect voor de overledenen.”

Op de begraafplaats Haagwinde wordt de herdenking gedaan met een speciale viering op de begraafplaats. Alle graven worden gezegend en de begraafplaats is voor deze gelegenheid sfeervol verlicht. Er is een koor die de muzikale omlijsting verzorgt en na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie in gebouw Don Bosco.

Ronald vervolgt: ,,Iedereen is welkom en we hopen dat vele nabestaanden van dierbare overledenen ook aanwezig zijn op zondag 29 oktober om 16.30 uur. Daarnaast vieren we op 2 november Allerzielen in de Onze Lieve Vrouwekerk. Wij herdenken tijdens deze plechtigheden alle overledenen: katholiek, of niet katholiek. We dragen ze mee in ons hart.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!