Als je haar maar goed zit!

Maandag 24 februari 2014

Door Pedro Waldenaar

StrangeArt

Als je haar maar goed zit! Onder dit motto voltrok zich afgelopen zaterdagmiddag een stukje participatiemaatschappij in Apeldoorn.

Op deze middag zijn de dak- en thuislozen bij Menorah aan de Paslaan te Apeldoorn, een voormalige bioscoop, het middelpunt. Sinds een klein jaar wordt er op elke eerste woensdagavond van de maand geknipt en geschoren. Een aantal vrijwilligsters zijn dan in de weer, gratis en belangeloos. De échte kappersmaterialen ontbraken nog; nu zijn ze er. Er is een feestje omdat de gemeente, via wethouder Paul Blokhuis, een bedrag heeft gedoneerd om kappersspullen te kopen.

Om precies 15.00 uur neemt wethouder Paul Blokhuis het woord. Hij hoopt op een maatschappij waar er geen dak- en thuislozen zijn. De man is echter ook realistisch, daarom steunt de gemeente dit prachtige project. En dat is het zeker: in deze, voor dak- en thuislozen, verwarrende maatschappij, zijn er mensen die deze doelgroep een stukje eigenwaarde willen geven. Ze een stukje geloof in zichzelf willen geven door hen te knippen en te scheren. Ga zelf maar eens na; je voelt je een stuk lekkerder als je haar (maar) goed zit! Dit is ook het motto van dit project en er komt meer…. Vanaf april wordt er ook gepedicuurd: “Een verzorging van top tot teen”.

Halverwege de toespraak van Paul Blokhuis roept een dak- en thuisloze letterlijk: “wanneer komen wij aan het woord?” En dat is nu het mooie van deze middag, want de doelgroep eist een plek op. Ze willen gezien en gehoord worden. Dat betekent ook dat er ruimte is voor dit soort opmerkingen. Dat is juist zo hartverwarmend op deze middag. Een medemenselijke ontmoeting. Volgens mij gaat het hierom, en is knippen en scheren daartoe een middel.

Het is de eerste kapperssalon in Nederland voor dak- en thuislozen. De coördinator constateert in haar toespraak, jammer genoeg, groei. Niet alleen van dak- en thuislozen, maar ook van mensen die ontslagen worden. Die dan de hypotheek of de huur niet kunnen betalen en gewoon niet meer het geld hebben om naar de kapper te gaan. Die zomaar aan de verkeerde kant van de maatschappij terecht zijn gekomen.

Apeldoorn toont hier zijn sociale gezicht. Een aantal Apeldoorners zijn gewoon heel praktisch bezig. Dit zonder veel te overleggen, ze doen het gewoon en gaan aan het werk. Namens de dak- en thuislozen: bedankt voor dit initiatief en ga vooral zo door!

Meer foto’s zien? StrangeArt heeft een fotoreportage gemaakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!