Ambachtelijke hap en slok in oude Ambachtsschool

Dinsdag 1 december 2015

Door Redactie

© Gerard Oltmans

Het heeft even geduurd, maar gebouw Tot2021  heeft  eindelijk de beschikking over een horecagelegenheid.  Op de hoek van de Stationsstraat en de Molenstraat Centrum, in de voormalige Ambachtsschool,  opent Heerlijk Lokaal op vrijdag 4 december zijn deuren. Vanaf 8 uur kan iedereen er op werkdagen terecht voor een vers ontbijtje. Daarna is het tijd voor koffie, wat lekkers en de lunch.

De exploitanten, de tweeling  Peter en Dirk van der Valk en Ivo Kelava, starten voorzichtig. Ze sluiten in de namiddag.  Maar de 25-jarige initiatiefnemers componeren nu al wat toekomstmuziek door de gasten ook diners en aantrekkelijke evenementen in het vooruitzicht te stellen. Ze willen van Heerlijk Lokaal een ontmoetingsplek en broedplaats maken voor creatieve Apeldoornse geesten.  Jong en minder jong. En dat alles onder het genot van delicatessen die van heel dichtbij komen. Van het speltbroodje van de bakker tot het beleg van de slager en de kaasboer.  Duurzaamheid staat hoog in het vaandel geschreven.

Met de komst van horeca is voor verhuurder de Kabath de cirkel bijna rond. In het markante gebouw is plaats voor zo’n 30 bedrijfjes. Die zijn zeer gevarieerd: van kledingverhuur tot  yoga, van  een slijterij tot een internetbedrijf. Op minder dan een handjevol na zijn alle plekken inmiddels bezet. En nu dus ook door horeca in strak eetcafé-achtige setting waarin zich ook (vergader)ruimtes bevinden die verhuurd kunnen worden. Zzp-ers zijn er meer dan welkom.

Om zich te onderscheiden gaat het drietal ondernemers op de ambachtelijke toer. Inclusief bal en kroket. Voor de koffie is een barista aangetrokken die zich in een eerder leven tot de top van het Midden-Oosten mocht rekenen. Hij gaat aan de slag met een melange die speciaal voor Heerlijk Lokaal is gebrand. Een loepzuivere espresso macchiato? Laat het aan Marco over en je proeft dat je met een vakman hebt te doen.  John, de kok,  heeft zijn sporen in de regionale horeca (waaronder de Keizerskroon) ruimschoots verdiend. De kaart is (nu nog) beperkt, maar fijn. Evenals de prijzen die wat lager liggen dan in het noordelijk deel van het centrum. Voor een broodje betaal je maximaal 4 euro. Smoothies zijn er ook, belooft het drietal. ,,This is the place te be’’, zegt Peter van der Valk met jeugdig elan.  ,,Iedereen die een goed idee heeft kan hier komen. Van een recept voor zelfgebakken appeltaart tot een plan voor een spetterend feest. Wij staan overal voor open.’’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!