Amber wil haar leven terug

Donderdag 28 maart 2019

Door Redactie

Het is een heftige tijd voor de 24-jarige Amber Wolffensperger. Tot 7 januari 2017 zag haar leven er nog ‘normaal’ uit, maar vanaf die dag veranderde alles. Het had gesneeuwd en Amber gleed uit met de fiets. Ze viel met haar hoofd op de grond en raakte bewusteloos. Vanaf dat moment was haar leven niet meer hetzelfde. Ze is een crowdfundingsactie begonnen om geld in te zamelen voor een behandeling in Amerika, in de hoop dat ze haar oude leventje weer kan oppakken.

Toen Amber daar op straat lag, kwam ze na een tijdje weer bij. ,,Ik had vreselijke hoofdpijn, misselijkheid en was verward. Mijn vriend heeft mij meegenomen naar zijn huis en vanuit daar zijn mijn ouders gebeld. We zijn naar het ziekenhuis gereden en daar werd geconstateerd dat ik een hersenschudding had. Het advies; een paar dagen plat liggen en daarna kon ik weer aan het werk.” Na zo’n 6 weken kon ze op advies van de bedrijfsarts wel weer werken. ,,Op een avond na het werk kwamen mijn ouders mij ophalen. Zij schrokken enorm van de toestand waarin zij mij aantroffen; ik was lijkbleek, had vreselijke hoofdpijn, kon mijn armen en benen bijna niet meer bewegen en voelde mij zo zwaar als lood. Mijn ouders zeiden dat ik zo niet kon werken, dus ik meldde mij ziek.”

Naar huis gestuurd

Via de huisarts werd ze doorgestuurd naar een revalidatiearts in het ziekenhuis. ,,Na het eerste gesprek werd meteen besloten dat er een bloedonderzoek en een scan van mijn hoofd moest worden gemaakt. Helaas kwam hier niks bijzonders uit. Ik mocht gewoon naar huis, want er was geen afwijking te zien maar de klachten bleven aanhouden.” Amber merkte dat ze zich alleen maar slechter ging voelen. ,,Ik was zo boos en teleurgesteld, dat ik naar iedereen om mij heen agressief werd en niet meer mijn leuke zelf kon zijn die ik hiervoor was. Ik zat vol levenslust, was spontaan en ging er graag op uit. Het frustreerde mij enorm dat ik nog geen dag doorkwam zonder dat ik moe en lusteloos was. Ik kon niks meer. Geen school, geen gesprekken voeren, geen leuke uitjes en geen fietsritjes. Alles was me te veel en overal werd ik moe van.”

Amber werd zelfs doorgestuurd voor een SOLK (Somatische Onverklaarbare Lichamelijke Klachten)-programma. ,,Het programma heb ik 12 weken gevolgd. Dit heeft mij mentaal geholpen. Nu weet ik dat ik mijn leven anders moet indelen om de dag te kunnen overleven, zodat ik er nog wat van kan maken. Het programma hielp mij mentaal, maar ook hierna hielden de meeste klachten aan.” In een programma op TV zag Amber toen ineens een vrouw met dezelfde symptomen als zij. ,,Ik herkende mijzelf volledig in haar verhaal en ben op onderzoek gegaan. Op LinkedIn vond ik een stuk over de vrouw en daar was ook te lezen hoe zij ervan af is gekomen. Zij heeft een programma gevolgd in Amerika. Cognitive FX in Provo (Utah) biedt een behandeling aan voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel waarbij de klachten niet duidelijk zichtbaar zijn in zowel scans als uiterlijk. Zij heeft deze behandeling 2 weken gevolgd en is zo goed als helemaal weer de oude. Zij kan weer spelen met haar zoontje, fietsen en anderen activiteiten ondernemen. Het is geen makkelijk programma. Ik zal tot het uiterste worden getest in de hoop dat ze ontdekken wat er voor nodig is om mijn hersenen weer optimaal te laten functioneren.”

Laatste redmiddel

Amber ziet deze behandeling als haar laatste stukje hoop. ,, Ik ben pas 24 jaar en eigenlijk arbeidsongeschikt. Aan de buitenkant is er niks aan mij te zien, maar aan de binnenkant ben ik ziek. Ik kan eigenlijk niks meer en Cognitive FX is vrijwel mijn laatste hoop op een normaal leven. Het enige probleem is, dat hier geld voor nodig is.” OP 19 augustus gaat ze naar Amerika. In totaal is er 14.000 euro nodig voor de behandeling, waarvan er nu 2.275 euro binnen is. ,,Ik zie dit als mijn enige redmiddel, dus het zou fijn zijn als mensen willen doneren.”

Ook Joost Klein Middelink, de zwager van Amber, hoopt dat er genoeg geld binnenkomt voor de behandeling. ,,Ze heeft constant klachten als hoofdpijn, enorme vermoeidheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, verwardheid en meer. In Nederland is zij, na vele behandelingen, uitbehandeld. Amber moet er maar mee leren leven en weer gaan werken, want er is geen diagnose. Alles kost echter zoveel energie, dat ze nauwelijks kan werken. Niemand die haar aanneemt vanwege haar klachten. Amber is nog jong, wilt graag werken en heeft nog een heel leven voor haar.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!