Apeldoorn binnenkort voorzien van fietsvakken in de binnenstad

Donderdag 21 december 2023

Door Redactie

Apeldoorn is een echte fietsstad. Het is een relatief goedkoop, duurzaam en makkelijk te besturen vervoermiddel. Daarnaast kan je hem op veel plekken kwijt. Alleen zijn er in de binnenstad van Apeldoorn weinig plekken voor consumenten om hun fiets op een nette manier neer te zetten voor bijvoorbeeld een snelle boodschap. De gemeente wil dit aanpakken door meer parkeervakken voor fietsen te plaatsen.

Regels

De regels die nu gelden voor het fietsen in de binnenstad zijn voor de meeste mensen die in Apeldoorn wonen wel duidelijk. Maar ook zijn er een aantal mensen (bijvoorbeeld toeristen) die deze regels niet kennen en verbaasd zijn wanneer ze erachter komen dat de gemeente hun fiets in beslag heeft genomen.

Het grootste gedeelte van de stad wordt bestempeld als “voetgangersgebied winkelen”, hier mag je fietsen van 18.00 tot 11.00 (met uitsluiting van donderdag, de tijden zijn dan 21.00 tot 11.00). Op de website van de gemeente is een kaart met een legenda te zien, deze legenda legt precies uit welke regels er zijn en waar/wanneer ze gelden. 

Meningen van ondernemers

Laura Visser werkt in Het Kaaslokaal en vertelt dat ze mensen kent die minder of niet meer naar de stad gaan omdat ze nergens bij kunnen. Wel is ze erg tegen het feit dat je fiets wordt weggehaald wanneer deze op de verkeerde plek staat. “Mensen buiten Apeldoorn weten niet dat de gemeente dit doet, dus mensen denken dan dat hun fiets gestolen is.”

Het plaatsen van fietsvakken vindt Laura een goed idee: “Hoe het nu is is erg irritant, ook stimuleer je mensen om te fietsen wat altijd goed is”

Marco Bod is de centrummanager van Apeldoorn. Marco ziet veel potentie in de nieuwe plannen: “Je ziet nu dat veel fietsvakken vol staan met fietsen van winkelmedewerkers waardoor klanten hun fiets niet kwijt kunnen. Het is een goed idee om deze fietsvakken uit te breiden, ook kunnen deze gelijk vergroend worden, dan vang je twee vliegen in één klap.”

Maarten Vaarkamp, eigenaar van Shirts & Co vindt de nieuwe plannen belangrijk en een goed idee, maar vraagt zich af hoe de uitwerking zal verlopen. Vooral naar de duidelijkheid die erbij komt kijken. Of er wel genoeg duidelijkheid komt voor mensen waar en hoelang je een fiets mag neerzetten. “Bij het uitbreiden van de fietsvakken moet je ook meer duidelijkheid aan de consumenten geven, ze een keuze aanbieden,” vertelt Maarten.

Toekomstplannen

Voor nu zullen de gemeente en het Centrummanagement blijven bespreken hoe ze dit willen gaan doen, in het nieuwe jaar zullen deze plannen duidelijk worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!