Apeldoorn Fotostad: 4de editie met breed aanbod

Woensdag 25 juli 2018

Door Redactie

Het programma van de 4de editie van Apeldoorn Fotostad is bekend. Veel bekende en (nog) onbekende fotografen exposeren beelden passend bij het thema ‘Nutteloos Nieuwsgierig’. Apeldoorn Fotostad wordt gehouden van 28 augustus tot en met 27 oktober en biedt een gevarieerd programma waarin bezoekers worden uitgenodigd te kijken, mee te doen, te leren en naar te luisteren. Op diverse plekken in Apeldoorn. Apeldoorn Direct zal hier de komende tijd uitgebreid aandacht aan besteden.

Variatie

Kijkend naar het programma valt vooral de variatie op. Meteen na de opening in ACEC op 1 september beginnen exposities van bekende en minder bekende fotografen, in galerieën, kroegen en in de bekende expositieruimten. Daarnaast zijn er workshops bij de Fotovakschool, gegeven door de vakdocenten van de Fotovakschool. In filmhuis Gigant draaien er fotografie-films en we gebruiken openbare ruimten om fotografie onder de aandacht te brengen.

Bekende fotografen

,,We nodigen mensen uit om het vooral zelf te gaan ontdekken”, vertelt Jeffrey de Grijs, voorzitter van Apeldoorn Fotostad enthousiast. ,,Wat zie je, wat roept het beeld bij je op? We hebben gekozen voor een gevarieerd programma waarmee we een breed publiek willen laten kennis maken met fotografie. In de eerste week openen we met een expo van Jan Dirk van den Burg, genaamd ‘Morning Glory’, in ACEC. Als iemand een scherp oog heeft, mét gevoel voor humor, dan is het wel fotograaf Jan Dirk van der Burg. Hij laat ons genieten van de schoonheid van het alledaagse. Foto’s van hem verschenen eerder onder andere in NRC Next, De Volkskrant, Vrij Nederland en De Correspondent.”

,,En wat denk je van de expositie van Owen Schumacher”, vult bestuurslid Bart van Uitert aan. ,,Owen Schumacher is een Nederlands tekstschrijver, stand-upcomedian, presentator, jurist en acteur. Hij heeft een passie voor fotografie. Schumacher vindt niks heerlijker dan op vrije uren door de stad te dwalen en naar mensen te kijken. Hij laat tijdens de manifestatie zijn recente werk zien én voegt daar zijn andere talenten aan toe. Vanaf 6 oktober te zien in ACEC.”

Er is ook zeker ruimte voor Apeldoorners om mee te doen. ,,Naast onbekende namen werken er ook bekende Apeldoorners mee, zoals Sven Scholten. Een jonge Apeldoornse fotograaf die al aardig naam gemaakt heeft. Van hem zijn ook de beelden die we voor deze editie gebruiken in onze communicatie. Pakkende beelden die, wat ons betreft, nieuwsgierig maken.” Verder is zijn werk vanaf 24 september te zien in het Glazen huisje aan de Deventerstraat.

,,Voor de jonge enthousiastelingen in de bovenbouw van de basisschool is er samen met Gigant een lespakket samengesteld. Dit lespakket is gratis beschikbaar. Drie lessen, met uitgebreide uitleg. De resultaten hiervan zijn te bewonderen tijdens onze manifestatie. Superleuk, want kinderen kijken toch anders dan volwassenen.”

Nieuw bestuur

Apeldoorn Fotostad is oktober 2017 met een nieuw bestuur begonnen aan een nieuwe opzet van de manifestatie. Een opzet die zich kenmerkt door de insteek om fotografie en de ervaring van fotografie voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Naast contacten met basisscholen zijn er contacten gelegd met Atlant waardoor bewoners begeleid zijn door een fotograaf, waarvan de resultaten tijdens de manifestatie te bewonderen zijn.

,,Op onze website www.apeldoornfotostad.nl/agenda een overzicht van alle activiteiten. Zo net voor de zomer willen wij mensen vast enthousiast maken voor het programma. En dit is zeker nog niet alles. De komende weken zullen er nog nieuwe activiteiten bij komen. Dus kom regelmatig nog eens kijken naar nieuwe activiteiten. Heb je zelf een fotografie activiteit in dezelfde periode dan mag je deze ook in onze agenda aanvullen. Dit kan vanaf de website”, nodigt Jeffrey anderen uit om vooral ook mee te doen en samen de manifestatie te maken.

Steun van de vakspecialisten

Apeldoorn Fotostad is blij met de steun van de drie Apeldoornse fotovakwinkels en de Fotovakschool. Cameratools, Foto Kuipers en Foto Hofma ondersteunen de manifestatie. Elke winkel zal vanuit zijn eigen deskundigheid en netwerk activiteiten organiseren en zo een bijdrage leveren aan een breed aanbod. De Fotovakschool levert een bijdrage met drie van hun topdocenten. Zes verschillende workshop helpen elke fotograaf zij of haar skills te verbeteren. Van beginnende fotograaf tot doorgewinterde professional heeft Apeldoorn Fotostad wat te bieden.

Deelnemende organisaties en bedrijven o.a.:
ACEC, CODA, Gigant, Galerie Zaai, Studio 28, Nederlandse Fotovakschool, Atlant, CSO De Zonnehoek, Nawijn & Polak, Cameratools, Foto Hofma, Foto Kuipers, Apeldoorn Marketing

Deelnemende fotografen o.a.:
Jan Dirk van der Burg, Owen Schumacher, Adrian Kuipers, Sven Scholten, Joop Luimes, Mich Buschman, Henny Drijfhout, Martin Hogeboom, Roelof Rump, Fotogroep Gigant, Gosia Kalisciak, René Mathon Koele, Gerard Oltmans, Ernst van Rossum, Henk Schrier, Peter Vroon, Henry Faber, Adriaan Holsappel, Gerhard Witteveen, Bobby Regensburg, Albert van der Padt, Ank van der Zanden, Barbara Rouwenhorst, Carolien Blankendaal, Diny Gerritsen-Hubert, Eric Jacobs, Helga ter Beeke, Hilde Hulshof en Meta Vermeulen-Luiting, Mieke Gresnigt en Sam Stobberingh

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!