Apeldoorn genomineerd voor BNG Bank Erfgoedprijs 2024

Donderdag 9 mei 2024

Door Redactie

Apeldoorn is één van de drie genomineerden voor de prestigieuze BNG Bank Erfgoedprijs 2024, zou meldt de gemeente Apeldoorn. Deze jaarlijkse prijs, georganiseerd door het erfgoedplatform Kunsten ’92, beloont gemeenten die op voortreffelijke wijze met hun erfgoed omgaan en hun inwoners daarbij op inspirerende wijze betrekken. Naast Apeldoorn dingen ook Nieuwegein en Nijmegen mee naar de prijs. De winnaar zal op 6 juni worden bekendgemaakt.

Focus op erfgoed na 1965

Dit jaar ligt de focus van de prijs op erfgoed van na 1965. Dit omvat niet alleen scholen, kantoren en stations, maar ook kunstwerken, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na dat jaar zijn gebouwd.

In Apeldoorn wordt dit erfgoed onder andere vertegenwoordigd door markante gebouwen in de binnenstad, zoals het stadhuis en de centrale bibliotheek, maar ook door het Roompot-vakantiepark aan de Krimweg in Hoenderloo en diverse woonbuurten in De Maten.

Stemmen

Het publiek kan meebeslissen over de winnaar door te stemmen voor de publieksprijs op de website van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Hier kunnen stemmers ook aangeven waarom zij vinden dat Apeldoorn zou moeten winnen. Stemmen is mogelijk tot 1 juni.

Inspireren

Het erfgoedplatform van Kunsten ’92 beoogt met deze prijs, die al sinds 2010 jaarlijks wordt uitgereikt, goede voorbeelden te laten zien en anderen te inspireren. De winnaar zal bekend worden gemaakt op 6 juni 2024 tijdens een erfgoedsymposium in Weert, waar ook de winnaar van 2023 wordt geëerd.

Meer informatie

Voor meer informatie over erfgoed in Apeldoorn en gerelateerde regelingen kunnen geïnteresseerden terecht op de pagina’s ‘Architectuur van kwaliteit‘ en ‘Regelingen‘ op de gemeentewebsite.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!