Apeldoorn: grote stad met kleine tradities

Dinsdag 27 april 2010

Door Tamara Cheizoo-Buis

Als geboren en getogen Ugchelse zijn de dorpse evenementen mij met de paplepel ingegoten. Jaarlijks terugkerende evenementen als het dorpsfeest vond ik als kind erg leuk.  Nu ik, na enkele jaren in het centrum gewoond te hebben, weer teruggekeerd ben naar mijn oude buurt betrap ik mezelf erop dat ik dit soort evenementen nog steeds gezellig  vind. Noem het kneuterig maar het is waar. Zo ook afgelopen weekend. Achter Ugchelens Belang vond namelijk het jaarlijkse Vogelschieten plaats. Voor degenen die dit niet kennen: Nee, er wordt niet op een levende vogel geschoten. Jong en oud stonden te kijken hoe de jeugd en volwassenen allerlei tactieken uit de kast haalden om de houten vogel naar beneden te halen. De volwassenen meestal genietend van een (alcoholische) versnapering. Degene die de vogel naar beneden haalt strijkt met de eer en wordt gekroond tot Schutterskoning. Een eervolle titel die hij het jaar erna mag verdedigen. Daarna natuurlijk groot feest. Zo is er in de diverse dorpen en wijken van Apeldoorn jaarlijks van alles te beleven.

Nu hebben we in Apeldoorn ook diverse grote evenementen. Ik denk aan Dancetour, het openlucht Filmfestival, het Kanaalconcert, de Drakenbootrace en zo kan ik nog even doorgaan. Ik begrijp dan ook nooit zo goed dat er mensen zijn die zeggen dat we in een saaie stad wonen, integendeel!
Juist de combinatie van grote en kleine evenementen maken dat Apeldoorn bruist en ik hoop dat ook juist de dorpse tradities in ere worden gehouden en niet in vogelvlucht verdwijnen.

Foto: Jeroen Taalman

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!