Apeldoorn heeft een nieuwe audiotour en stadswandeling: ‘Groen & Royaal’

Vrijdag 28 juli 2023

Door Redactie

Apeldoorn heeft een nieuwe stadswandeling! Onder de naam ‘Groen & Royaal’ leidt de route vanuit de binnenstad langs onze iconische stadsparken en het rijke cultuurhistorische verleden. Het laat zien waarom Apeldoorn de groene en royale hoofdstad van de Veluwe is en hoe dichtbij de natuur bij de binnenstad ligt. De stadswandeling is gratis verkrijgbaar bij het Tourist Information Point in het CODA museum én als audiotour te beluisteren via de gratis Apeldoorn Stories app.

Over stadswandeling Groen & Royaal

De stadswandeling van 5 kilometer (ook verkorte versie beschikbaar van 2,5 kilometer) start bij het CODA museum. Naast verhalen over het  koninklijk verleden van Apeldoorn en de groei die de (binnen)stad doormaakte in de periode vanaf 1900, wordt er ook ingespeeld op eigentijdse verhalen zoals vergroeningsprojecten in de binnenstad en de Klimaatstraat. Daarnaast voert de route je langs de vier aaneengesloten stadsparken in Apeldoorn en vertelt het verhaal achter de stadsparken, het ontstaan van de villawijk ‘De Parken’ en ook over kunstwerken en de monumenten die je in de parken vindt. Tijdens de wandeling kom je achter leuke feitjes. Wist je dat de gemeente Apeldoorn het grootst aantal m2 groen heeft van Nederland? En dat er een bijzondere ‘koninklijke’ koker ligt onder een eik op de route?

Interactieve audiotour

De meest interactieve manier om deze wandeling te volgen is via je eigen smartphone. Download daarvoor de gratis Apeldoorn Stories app (beschikbaar in de Google Play en de Apple Store). Met de interactieve kaart in de app navigeer je van punt naar punt, hoor je via je oortjes de verhalen over Apeldoorn en komen foto’s voorbij van vroeger en nu.

 De Apeldoorn Stories app telt inmiddels 12 stories over Apeldoorn. Zo zijn er meerdere verhalen te vinden over o.a. de Apeldoornse binnenstad en historie, waaronder de audiotour Canadian Walk, een speurroute voor kinderen: Apen in de Stad en fietsroute Royal Ride.

Wil je de stadswandeling ‘Groen en Royaal’ liever via een routeboekje volgen? Deze is gratis verkrijgbaar bij het Tourist Information Point in het CODA museum. 

Samenwerking

De stadswandeling is een project van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners en projectgroep Koninklijke Veluwe en in samenwerking met Erfgoed Platform Apeldoorn, IVN Apeldoorn en Bureau Max ontwikkeld.
 
Volgend jaar wordt de stadswandeling ‘Groen en Royaal’ ook beschikbaar gesteld in het programma van het Apeldoorns Gidsen Collectief.

Meer informatie is te vinden op de website van Apeldoorn Stories.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!