Apeldoorn heeft nu eigen Energiepunt

Maandag 20 januari 2020

Door Redactie

Wethouder Maarten van Vierssen heeft het Energiepunt aan de Paslaan geopend. Door de waterpomp aan te zetten die dit energiepunt verwarmt opende hij officieel het nieuwe energieloket in de Apeldoornse binnenstad. Apeldoorners kunnen hier terecht voor gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun huis.

Het Energiepunt opende op 6 januari al de deuren, maar de officiële opening moest nog gebeuren. Wethouder Maarten van Vierssen is trots op het resultaat: ,,In de eerste 10 dagen na de opening ontving het Energiepunt al tientallen bezoekers. Daarnaast komen er veel aanvragen binnen voor gratis energie coaching bij mensen thuis. Apeldoorners willen dus graag aan de slag willen met isoleren, zonnepanelen, energie besparen, verduurzamen. Het is alleen knap lastig, want waar moet je beginnen, hoeveel kost het en hoe pak je dat aan? Ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf nu bezig met het isoleren van mijn huis. Het is goed dat we als gemeente nu een plek kunnen bieden waar je makkelijk binnenloopt voor advies. En waar je ook nog eens allerlei voorbeelden van warmtepompen, zonnepanelen, isolatie, en vloerverwarming kunt bekijken. Dat inspireert.”

Duidelijke voorbeelden

Waar kun je dit informatieve Energiepunt vinden? In de kelderverdieping naast de fietsenstalling Paslaan. De ruimte is met een traplift ook goed bereikbaar voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Dankzij speciale LED verlichting is de ruimte ook verlicht. Bedrijfsleider van het Energiepunt Sander Lubberhuizen vertelt: ,,Bezoekers ontvangen we eerst met koffie. Daarna bespreken we de vraag waarmee iemand komt. Vervolgens schetsen we wat opties zijn en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Maar we verkopen geen producten. We hebben geen commercieel belang en geven daarom onafhankelijk advies. Wel kunnen we in het Energiepunt concrete voorbeelden van maatregelen laten zien, om een idee te geven van wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een warmtepomp, we hebben hier 7 verschillende typen hangen. Je kunt die zelf bekijken en bijvoorbeeld ook horen hoeveel geluid zo’n pomp maakt. Dat blijkt vaak veel minder dan wat mensen vrezen.”

Aan de slag met je huis

Het Energiepunt is een initiatief van de gemeente en onderdeel van Energiek Apeldoorn. Binnen dit platform werkt de gemeente samen met de Apeldoornse energie coöperatie deA en andere lokale energie-initiatieven zoals Kerschoten Energieneutraal. Bedrijfsleider Sander Lubberhuizen zegt: ,,Die samenwerking is belangrijk. Samen met deA bieden we bijvoorbeeld de energiecoach aan huis als service aan. Aan dat maatwerkadvies blijkt veel behoefte. Daarnaast  bouwen we relaties op met lokale installateurs, leveranciers en banken. We willen het lokale netwerk rondom duurzame energie versterken. Want als je aan de slag wilt met je huis, loop je tegen allerlei vragen op, ook over financiering en techniek.”

Thema-avonden

In het Energiepunt kun je binnenkort ook terecht voor speciale thema-avonden, bijvoorbeeld over isolatie van je ruimte of zonnepanelen. Sander Lubberhuizen zeg: ,,In een paar uur weet je dan wat er te koop is op de markt, wat belangrijke keuzes zijn en welke financieringsmogelijkheden er bestaan. Met die informatie kunnen mensen veel beter bepalen wat ze willen en welke aanbieder ze daarbij kiezen. Wij helpen ze op weg.”

Openingstijden en meer informatie

Het Energiepunt is geopend van maandag tot en met donderdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag tot 16.00 uur. Je kunt zonder afspraak binnen lopen. Om bezoekers ook buiten kantoortijden advies te kunnen bieden, worden de openingstijden binnenkort verder verruimd.

Op de website www.energiekapeldoorn.nl vind je meer informatie en kan je ook een afspraak plannen met een speciale energiecoach.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!