‘Apeldoorn’ heeft nu ook een struikelsteen

Maandag 23 april 2018

Door David Levie

Na een korte plechtigheid in de schaduw van de dorpskerk in Beekbergen is de eerste zogeheten struikelsteen in de gemeente Apeldoorn een feit. De steen verwijst naar een donkere dag in het najaar van 1941 toen Wim van Biene werd opgepakt en samen met twaalf Joodse mannen op transport werd gesteld. De voorbode van nog meer en een veel omvangrijker onheil.

Een struikelsteen is een internationaal herdenkingsmonument in zakformaat voor slachtoffers van de Nazi’s. Niet alleen voor Joden. Ook Roma, Sinti, dwangarbeiders, homo’s, verstandelijk gehandicapten, politieke verdachten maakten deel uit van de willekeur van het nationaalsocialisme. Struikelstenen vind je in 22 landen en in 142 Nederlandse gemeenten. Sinds maandag 23 april is dat er eentje meer.

Het initiatief komt van Carry Huiskamp-Van Biene en haar man Bert Huiskamp. Carry staat ook aan de basis van het herdenkingsmonument bij de synagoge aan de Apeldoornse Paslaan. Haar vader Willem, behoorde tot de eerste groep Joden die werden weggevoerd naar de concentratie- en vernietigingskampen.

Wim Van Biene werkte op het pluimvee-instituut Het Spelderholt. Vanwege zijn Joodse achtergrond kreeg hij daar ontslag. De Beekbergense huisarts Pont trok zich zijn lot aan en gaf hem werk als zijn boekhouder. ,,Mijn vader was ook actief in het Beekbergense gemeenschapsleven”, vertelt Carry Huiskamp-Van Biene. ,,Hij was een van de oprichters van de toneelvereniging. Ook was hij scheidsrechter bij de toenmalige Nederlandse Voetbal Bond.”

De moeder van Carry bleef in 1941 achter met kleine meisjes. Haar man werd in Mauthausen omgebracht. Carry spreekt van een lieve, zorgzame vader. Wim van Biene woonde met zijn gezin nabij de kerk. De woning is inmiddels afgebroken. De struikelsteen houdt zijn nagedachtenis in ere.

De steen wordt binnenkort overigens vervangen door eentje met een aangepaste tekst vanwege wat onjuistheden. . De woorden ”hier woonde” op de huidige steen kloppen niet en moeten zijn ”hier liep”. Ook woonde Van Biene niet in Apeldoorn zoals de huidige steen vermeld, maar in Beekbergen. Burgemeester John Berends woonde in aanwezigheid van de predikant van de kerk de plechtigheid bij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!