Apeldoorn is een stad!

Woensdag 21 maart 2012

Door Randy Gasper

Vandaag stond ik aan de kassa bij de Albert Heijn midden in het centrum van Apeldoorn. Ik keek om mij heen en raakte even in gedachten…

Altijd weer dat gezeur dat Apeldoorn een dorp is op het moment dat je stad zegt. Ik word er een beetje kriegel van. Er is niks leuks aan om Apeldoorn te kleineren als dorp, omdat we toevallig nooit officieel stadsrechten hebben gekregen. Een maatstaaf die sowieso al decennia niet meer geldt in Nederland. En dan nog… Den Haag zou het grootste dorp van Nederland zijn als die spelregels gehanteerd zouden worden. Als nummer 2 ben je de beste van alles wat daaronder minder is, maar niet nummer 1.

Vorige week mochten we lezen dat Apeldoorn weer gegroeid is. Gestaag weliswaar, maar we passeren de 157.000 inwoners en dat maakt ons volgens het CBS de 12e stad van Nederland. Daarmee laten we steden als Arnhem, Haarlem en Maastricht nog ruim achter ons. We kunnen klagen dat er weinig smaak is aan HBO-opleidingen of dat er een gebrek is aan een Bijenkorf of Burger King… of dat AGOVV onderaan de Jupiler League bungelt…maar we kunnen ook trots zijn op wat we wel hebben.

Topattracties, een schitterende natuur die ons omsingelt, een lange winkelstraat met voldoende grote ketens en winkeltjes, een opgeknapt station met kleine voorstationnetjes, een (oké…dat dan wel…discutabele) sporttempel, sportclubs die op landelijk niveau presteren, een koninklijke omgeving met een paleis en prachtige tuinen, ruimte voor cultuur, maar misschien nog wel het meest bewonderenswaardig: een fatsoenlijke samenleving, waar we allemaal ons plekje in hebben gevonden.

Vandaag stond ik aan de kassa bij de Albert Heijn midden in het centrum van Apeldoorn. Ik keek om me heen, verdween in gedachten, kwam weer terug in de realiteit en zag dat alle kleuren en soorten om mij heen vertegenwoordigd waren. Iedereen deed zijn ding. Iedereen droeg zijn steentje bij aan de samenleving en aan de economie. Iedereen was vol in gesprek met elkaar, de kassa’s draaiden overuren, in deze stadswinkel werd geleefd. Precies daar! Daar aan die kassa zag ik de massa mensen en bedacht me één ding. Hier leeft het!

We zijn een stad!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?