Apeldoorn klaar voor zondag

Zaterdag 16 januari 2016

Door Redactie

Peter Vroon

Het zal bijna niemand zijn ontgaan, aankomende zondag (17 januari) is er in Apeldoorn een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida. De demonstratie zal zondag beginnen in het Beekpark. Van 13.15 tot 14.00 uur worden er toespraken gehouden en daarna zullen de honderden demonstranten een route lopen via de Vosselmanstraat, Soerenseweg, Koning Lodewijklaan, Sprengenweg en via de Vosselmanstraat weer terug naar het Beekpark.

Hoeveel politiemensen zondag gereed staan? Gemeentevoorlichter Toon Schuiling dient hierover het stilzwijgen te bewaren. Wel geeft hij openheid van zaken als het op demonstreren in het algemeen en in Apeldoorn in het bijzonder gaat. ,,Het recht om te demonstreren ligt vast in onze grondwet. Je kunt dus niet zomaar nee zeggen. En het is ook niet aan ons als gemeente gegeven om de demonstranten naar een afgelegen industrie terrein te dirigeren. De gemeente Apeldoorn heeft een vergunning afgegeven aan Pegida voor 300 tot 500 demonstranten. Voor de tegendemonstratie is alleen een vergunning afgegeven aan AFA Friesland. En dan praat ik over tien tot vijftien personen.’’

AFA staat voor Anti Fascistische Actie. ,,We hebben ons goed voorbereid en gekeken naar soortgelijke demonstraties in andere plaatsen’’, vervolgt Schuiling. ,,Daarop hebben we onze plan de campagne afgestemd. En wat dat inhoudt geven we natuurlijk niet prijs. Verder bieden wij op wijkmanagers-niveau de mogelijkheid om te antwoorden op vragen van Apeldoornse burgers. En daarvan wordt druk gebruik gemaakt. Met het naderen van de demonstratie zien we het aantal vragen sterk toenemen. Wij stellen als gemeente in samenwerking met de politie alles in het werk om de demonstratie ordentelijk te laten verlopen.”

Ook de Apeldoornse ondernemers bereiden zich voor. Sommigen vragen zich af of ze hun spullen niet uit de etalage weg moeten halen. Ondernemer Joop Beermann van Modehuis Beermann aan de Deventerstraat wilde per se iets doen, zonder dat hij een mening gaf voor of tegen de demonstratie te zijn. Hij liet 500 posters maken met daarop de tekst ‘Laten we verdraagzaam zijn’. Op de gevel van zijn zaak hangt de poster in het groot. De posters kunnen gratis afgehaald worden bij Beermann. ,,Als zaak willen we een statement maken, zonder daarbij een politieke mening te geven. We zijn niet voor en niet tegen, maar de kranten staan vol van zoveel ellende de afgelopen tijd. Laten we dus verdraagzaam zijn, dan maken we met z’n allen de wereld een stukje gezelliger en leuker.”

Beermann zette zijn poster-idee woensdagochtend op de Facebookpagina van het modehuis en kreeg daarop inmiddels bijna 300 likes, een kleine 40 reacties en het bericht werd 143 keer gedeeld tot nu toe. ,,De reacties zijn vooral positief. Ik krijg wel geregeld de vraag of ik niet bang ben dat de boel escaleert bij mijn in zaak, maar in feite zeg ik dus niks met die poster. Wij vinden de maatschappij zo hard geworden en de tekst op de poster zegt in één zin wat we zouden moeten doen. Het zou mooi zijn als de hele stad zondag volhangt met de posters, vooral natuurlijk langs de route die ze lopen.”

Een aantal reacties op de Facebookpost van Modehuis Beermann

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!