Apeldoorn maakt het passend

Woensdag 20 januari 2010

Door Stadsmens

Veel bedrijven formuleren kernwaarden. Ook de gemeente Apeldoorn heeft dat gedaan. Met behulp van een ongetwijfeld duur bureau, LAgroup, zijn de kernwaarden van Apeldoorn vastgesteld. Kernwaarden lijken vaak een aantal lukraak bedachte open deuren en zijn dat ook als je er verder niets mee doet. Bij monde van communicatieadviseur Ernst Jan Peters wordt in een brief van 13 januari 2010 aangegeven dat Apeldoorn deze kernwaarden zal gebruiken om mensen en activiteiten te verbinden en dat zij bovendien de basis gaan vormen voor het communicatieprogramma dat rondom deze hoofdthema´s wordt opgezet. In de buzz over citymarketing merkt Martijn van Duivenboden terecht op dat van dit soort initiatieven alleen niet zoveel verwacht mag worden maar dat hij meer heil ziet in particuliere initiatieven van inspirerende stadgenoten.

Als deze initiatieven bijdragen aan de Apeldoornse kernwaarden is dat mooi meegenomen maar niet per se noodzakelijk. Creatieven hebben kaders en leiders nodig om niet collectief uit de bocht te vliegen en te verdwalen in prachtige creaties die nooit gemaakt worden. Is het ook niet zo dat particuliere initiatieven het liefst moeten passen in de strategie die de gemeente heeft uitgezet. In ieder geval die initiatieven die afhankelijk zijn van subsidies of andere gemeentelijke ondersteuning? Dit om de kans dat van slagen aanzienlijk te verhogen. Dit zou waar kunnen zijn maar vanuit de ambtelijke en veelal bureaucratische principes betekent dit maar al te vaak een reëel risico dat alle andere initiatieven bij voorbaat doodslaan vanuit het idee: “Sorry, prachtig idee, maar het past niet in de strategie.”

Een echt prachtig idee mag om deze reden nooit tot bloei komen. Een goed idee is altijd in te passen in welke strategie of kernwaarde dan ook. Doen we dit niet dan leidt dit tot frustratie en het afhaken van veel private initiatiefnemers. Wat mij brengt bij de ene ontbrekende kernwaarde: ‘Apeldoorn, de stad die het passend maakt.’ De eerste politicus die het aandurft dit statement uit te spreken en waar te maken is wat mij betreft een held.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!