Apeldoorn, een sportstad met wereldallure

Dinsdag 30 juni 2015

Door Redactie

Wereldwijd staat Apeldoorn sinds afgelopen week scherp op het netvlies van duizenden sporters, sportjournalisten, toeristen en bedrijven. Niet alleen de komst van het WK beachvolleybal, maar ook de definitieve toewijzing als startplaats voor de Giro d’Italia in 2016 zorgt ervoor dat Apeldoorn zich, op sportief gebied, maximaal kan gaan profileren. Iedereen lijkt gevoelig voor het sportvirus. Zelfs burgemeester Berends liet op Twitter al gekscherend weten zijn kapper te vragen naar een giro-roze haarspoeling. Lof en enthousiasme alom dus, maar is dat wel terecht? Wat leveren die sportevenementen nu eigenlijk op?

Laat ik maar direct bekennen dat ik zelf ook al lang gegrepen ben door het aanstekelijke enthousiasme die bijna iedereen lijkt te bezitten. Het is mooi om te zien dat een stad als Apeldoorn, die flink heeft geïnvesteerd -niet perse in financiële zin- in sport en beweging, de komende jaren mag gaan oogsten. Tegelijkertijd hangt er natuurlijk altijd een prijskaartje aan deze evenementen, ook voor de gemeente. De gemeenteraad is dan het orgaan die de afweging moet maken tussen het, vaak forse, benodigde financiële startbudget enerzijds, en de economische en sportieve spin-off anderzijds.
Wat door enkelen niet graag wordt bevestigd, maar voor mij wel als een torenhoge paal boven water staat, is dat de financiële investering die de gemeente doet, naderhand niet meer op de rekening van het stadhuis terug te vinden is. De echte spin-off, de winst uit de investering, vinden we terug bij bedrijven en de horeca. Is dat zo erg dan? Juist bedrijven zijn toch de motoren van onze economie? Dat is zeker waar, maar tegelijkertijd is dat nog niet de vrijbrief om als gemeente maar geld te blijven pompen. Apeldoorn staat immers door zijn wankele financiële situatie nog steeds onder toezicht bij de provincie.

Onze fractie kijkt in de afweging bij grote sportieve evenementen zoals de Giro niet alleen naar de gemeente. We kijken ook naar de bedrijven, de sportvereniging en de organisatoren. Wat doen zei allemaal om het evenement tot een succes te maken, wat leggen ze zelf in het laatje? Profiteren ook onze jonge sporters in de breedtesport mee? Hoeveel ruimte krijgen onze lokale ondernemers en inwoners om mee te doen en zich te ontwikkelen? Want alleen zo maken we de sportevenementen met wereld allure, ook echt de moeite waard voor Apeldoorn.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!