Apeldoorn strijdt tegen armoede

Dinsdag 28 maart 2023

Door Redactie

Steeds meer huishoudens voelen de effecten van de inflatie- en energiecrisis en de corona pandemie, zo ook de inwoners van Apeldoorn. Mede hierom komt de gemeente Apeldoorn in actie. In totaal zijn er 24 acties, deze staan in het nieuwe actieplan armoede Apeldoorn waar het college mee instemde. Wat houden de acties in?

De acties

De gemeente Apeldoorn stelt zeven miljoen euro beschikbaar voor het plan die verdeeld wordt over twee jaar. Dit jaar 3,5 miljoen en 3,5 miljoen in 2024. In de strijd tegen armoede komt de gemeente Apeldoorn met verschillende maatregelen. Van verhoogde inkomensgrenzen tot stadspassen en kidskaarten voor duizenden volwassenen en kinderen en er wordt een lokale proef georganiseerd om samenwonen aantrekkelijker te maken zonder de kostendelersnorm. Deze acties zijn een extra boost bovenop wat de gemeente en het Rijk al bieden aan haar burgers. Meer details zijn te vinden in het actieplan op de gemeentelijke website.

Het doel

De aangekondigde maatregelen hebben betrekking op het aanvullen van inkomens en het beperken van schulden, met als doel om kinderen en volwassenen in staat te stellen om volwaardig deel te nemen aan het leven in de gemeente. Volgens wethouder Sunita Biharie wordt er gezorgd voor voldoende financiële middelen voor basisbehoeften en wordt er onderzocht hoe inwoners beter kunnen worden bereikt.

Dit doet de gemeente al

Jaarlijks reserveert de gemeente negen miljoen euro voor regelingen die direct impact hebben op het dagelijks leven van de inwoners. Deze regelingen vallen onder de wettelijke bijzondere bijstand, waarmee extra kosten worden vergoed, zoals individuele inkomenstoeslagen, kosten voor beschermingsbewind en lokale minima-regelingen; zoals vergoedingen voor het eigen risico. Met het actieplan voor 2023 en 2024 stijgen de lokale uitgaven van 9 naar 12,5 miljoen en uiteindelijk naar 15,5 miljoen euro.

Akkoord

Voordat de acties van start kunnen gaan, moeten een aantal punten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, waarover in april een besluit wordt genomen. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de acties in volle gang en onderneemt de gemeente stappen om in contact te treden met de mensen die de veranderingen zullen ondervinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!