Apeldoorn verwerkt Pegida

Zondag 17 januari 2016

Door Gerard Oltmans

Gerard Oltmans

Terwijl er vooraf veel discussies gevoerd werden over nut en noodzaak van de demonstratie van Pegida en daaruit voortvloeiende discussies over het recht op het uiten van een eigen mening, bleek Apeldoorn weer niet van zijn stuk te krijgen. Het station Apeldoorn ontving ze met een hoop politie en de kus van Jeroen Henneman.

En het Beekpark? Laten we de organisatie en de politie middelen, zeg 150 man en 4 paardekoppen.

De sprekers verkondigden hun mening kregen van hun medestanders een applaus en van de anderen een stil protest. Er viel een klap, de fotograaf werd behulpzaam – en de dader, een 50-jarige man uit Deventer, geboeid afgevoerd. De naar aanleiding hiervan dreigende rel werd door de organisatie in de kiem gesmoord. Geheel zoals het hoort, toch?

Tijdens de demonstratie zelf werden er drie mensen aangehouden die zich niet konden identificeren. De burgemeester, John Berends, wil graag de Apeldoornse bevolking bedanken voor de kalme en waardige wijze waarop iedereen om is gegaan met de demonstratie. Wel laat woordvoerder Toon Schuiling weten: ,,Toch voeren we liever op een andere wijze de dialoog, want dit kost de gemeenschap veel geld.”

Ik ben zo vrij geweest de wandeling te laten voor wat het was om niet mede de indruk te wekken dat ik tot de sympatisanten behoorde. Per slot werd het volume van de aanwezigen voor een groot deel bepaald door de schrijvende en fotograferende/filmende pers.

Het was fris, maar het zonnetje scheen, wat dan weer bijdroeg aan de niet zo grimmige sfeer die je in andere steden wel meemaakt. De verwachting is overigens dat de aangekondigde demonstratie in Amsterdam op 6 februari een stuk minder rustig verloop zal hebben. “Per slot zijn we dan in het linkse bolwerk, nietwaar. En die linksen? Die kunnen geen andere mening verdragen.” Overigens moeten die activisten wel een keer leren knopen, wat een geklooi zeg.

Maar goed, Beekpark is weer leeg en de shit die er is wordt keurig opgeruimd. Kijk dat is Apeldoorn, een mooie plek om te wonen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!