Apeldoorn wordt nieuwe thuisbasis van Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Donderdag 17 februari 2022

Door Tim Uilen

Gemeente Apeldoorn

Hogeschool Saxion, de Politieacademie, Universiteit Twente, gemeente Apeldoorn en andere partners werken al een tijdje aan een landelijk kenniscentrum rond digitalisering en veiligheid. Het centrum pakt grote vragen rond deze onderwerpen bij de kop en gaat dat via vier verschillende wegen doen: onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en publieksactiviteiten. Voormalige vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher werd eerder binnengehaald om het nieuwe centrum op weg te helpen. Een vaste locatie was nog niet uitgekozen, maar nu wel. Vanaf 1 september zal de Wapenrustlaan 11 de nieuwe thuisbasis van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) zijn.

Het centrum

De locatie is uitgekozen deels vanwege de ligging, het pand ligt namelijk dichtbij het station. Dat is natuurlijk wel handig voor toekomstige studenten die in het gebouw hun opleiding moeten volgen. Op elk niveau, van mbo tot wo, gaat het centrum met onderwijs aan de slag. Er worden bijvoorbeeld ook specialistische voltijdstudies, kortlopende minors en verschillende masters aangeboden. Allemaal rond digitalisering en veiligheid. In het gebouw is ook ruimte voor onderzoekers, het bedrijfsleven en startups. “Hiermee zetten we een volgende stap in de ontwikkeling van het CVD. En wordt Apeldoorn steeds meer dé stad van digitale veiligheid”, zegt wethouder Jeroen Joon.

Kennisagenda

Het CVD moet met de samenwerking tussen middelbaar, hoger en universitair onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid een broedplaats worden voor het denken en doen rond veiligheid en digitalisering. Het centrum gaat een ‘kennisagenda’ opstellen met hun activiteiten in de vier verschillende wegen: onderwijs, onderzoek, ondernemerschap en publieksactiviteiten. Dat doen ze volgens hun website via de volgende punten:

  • Onze focus ligt op uitdagingen die economisch, bestuurlijk en maatschappelijk relevant zijn. Dát zijn de dilemma’s waarop snel winst te boeken valt. Deze vraagstukken dienen zich als vanzelf aan en ze zetten je meteen aan het werk.
  • Er is geen tijd voor trage processen. Omdat de digitalisering razendsnel gaat, kiezen we voor compacte onderwijsmodules en kortcyclische onderzoekstrajecten. Daarmee spelen we steeds opnieuw in op de trends van het moment.
  • (Digitale) veiligheid raakt iedereen: van burger en bedrijf tot overheid. Daarom is het essentieel dat alle relevante partijen een gezamenlijke kennispositie opbouwen en die inzetten voor onderwijs en onderzoek. Voor veel veiligheidsvraagstukken zijn digitale oplossingen mogelijk of wenselijk.
  • De grote digitale uitdagingen vragen niet alleen om theoretische antwoorden, maar vooral ook om praktische specialisten. In ons programma heeft de (bij)scholing van gekwalificeerde professionals een centrale rol. Samen werken we aan een veilige samenleving.

Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering zal vanaf 1 september het pand aan de Wapenrustlaan als thuisbasis gebruiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!