Apeldoorners massaal aanwezig bij informatiebijeenkomst Americahal

Dinsdag 1 september 2015

Door Wilco Westrik

© Wilco Westrik, Gerard Oltmans & Marco Jeroen Pieren

Vanavond toch even in de auto gestapt om te luisteren, te zien en te voelen hoe de zaken ervoor staan rondom de opvang van de 400 vluchtelingen in de Americahal komende tijd. Ik ga niet uitweiden over procedures maar wilde u als lezer met dit schrijven een indruk van de avond geven.

Het was er bloedheet en de zweetdruppels dropen menig bezoeker die in grote aantallen de Americahal bezochten over hun voorhoofd en t-shirt. Ik schat zelf een twee tot driehonderd in aantal. Zij hadden de moeite genomen of gereageerd op het schrijven van de gemeente Apeldoorn. Ook al hoorde ik ook mensen uit de buurt benoemen dat ze juist geen enkele informatie vanuit de gemeente Apeldoorn hadden ontvangen. De burgemeester en iemand van het COA gaf tekst en uitleg maar beantwoordden ook vele vragen voor zover zij dat overigens konden. Want op sommige vragen kon men geen antwoord geven. Verzoek COA voor 6 maanden is er opvang toegezegd vanuit het College Burgemeester en wethouders. 1e maand gegarandeerd, 2e maand inspanningsverplichting Libema en COA maar voor de gehele periode van 6 maanden is er echter opvang nodig waar de burgemeester over aan het nadenken is waar dit zoal plaats zou kunnen gaan vinden. Tot 25 september zijn er geen evenementen gepland. Nadien wel maar dan gaat de inspanningsverplichting werken tussen Libema en het COA. De insteek is dat mensen doorstromen naar een reguliere opvang nadien.

Het bestemmingsplan werd door één van de bezoekers nog even aangehaald of deze wel of niet voldeed aan de normen, eisen die normaliter aan opvang worden gesteld. Daar werd niet aan voldaan zo kon de projectleidster van het COA de aanwezigen meedelen. Er waren daarnaast vragen over de faciliteiten voor de mensen die opgevangen zouden gaan worden. Recreatieve voorzieningen alsmede dagbesteding zal in worden voorzien.  De burgemeester gaf aan dat ook juist die vragen gesteld konden worden die meer beladen waren en wat gehoon vanuit de zaal kregen te verduren. Juist omdat ook deze toch wat bezorgde en soms pittige vragen een podium kregen was het een open gebeuren. Zich vrij te voelen om een dergelijk vraag te stellen is een goede zaak zo gaf Berends aan. Er waren mensen in de zaal die aangaven graag te willen helpen. Zo zijn er zelfs openstaande vacatures gaf het COA aan. Uitzendbureau Start zal de werving van het personeel voor haar rekening nemen. De opvang creëert dus ook banen. Er zullen alleen alleenstaande mannen worden geplaatst. Dit alles heeft te maken met de inrichting en beperkte mogelijkheden van de huidige noodopvang. Er is een klankbordgroep in werking gesteld o.l.v. de locatiemanager Dhr. Jeroen Peters. In de klankbordgroep nemen deel: Gemeente, iemand van de openbare orde en buurtgenoten. Men kon zich vanavond al hiervoor opgeven. Hier werd zichtbaar gebruik van gemaakt. Ook lieten kerkelijke instellingen van zich horen. Er werd uitgesproken dat wij als Apeldoorners ook trots kunnen zijn op het feit dat wij deze mensen willen en kunnen opvangen. Hiervoor was vanuit de zaal een groot applaus hoorbaar. Ook waren initiatieven te horen van mensen die een Facebook pagina hebben opgezet met oproepen om spullen te doneren en te brengen naar de Americahal. Op buurtfeesten worden spontaan inzamelingsacties gehouden waarvan de opbrengsten gedoneerd worden aan het COA t.b.v. de opvang van deze mensen.

Tot slot mijn vraag aan de burgemeester:
Kunt u aangeven en uitleggen waarom u verrast was aan het begin van de avond over de grote aantallen bezoekers. De burgemeester trok daarop het boetekleed aan door te benoemen dat de Gemeente in de richting van de omwonenden te weinig gecommuniceerd of zelfs niet. Om mij heen hoorde ik stemmen die dit konden beamen. Hier ligt dan ook wat mij betreft de schone taak voor de burgemeester en wethouders / college om juist dit punt wat van wezenlijk belang is tijdens een dergelijk proces namelijk het tijdig en met enige regelmaat informeren van mensen, buurtbewoners over de huidige gang van zaken en het verloop in de nabije toekomst. Heer Berends…wij blijven u en het College volgen. Tot binnenkort dan maar weer. Even later loop ik met een bakje koffie de Americahal in en zie met eigen ogen de opvangplekken waar de mensen in worden opgevangen. Kleine hospitalen waar 8 mensen op een open kamer samen slapen, wonen, leven en bijkomen van hun reis op weg naar nog weer een volgende stap in hun reis naar…..

Een mooi gebaar van de Gemeente Apeldoorn en zijn inwoners maar….ik moest toch wel even slikken. Verstand en gevoel lopen momenteel bij mij dan ook door elkaar….maar bij wie niet bij het zien van dit alles. Ik word bevestigd in mijn denken als ik hierover aan de praat raak met andere bezoekers van deze avond en loop in de regen naar mijn huis…en naar “mijn” bed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!