Apeldoornse animator maakt video over leegstaande binnenstad

Maandag 29 januari 2024

Door Kevin van Es

De Apeldoornse binnenstad begint wel heel erg kaal te worden, zo valt ook de 28-jarige Apeldoornse animator en kunstenaar River Roest op. In de video ‘Stand van Leegte’ brengt River de leegstand in de Apeldoornse binnenstad in beeld. Wat inspireerde de Apeldoornse kunstenaar en wat is zijn doel?

Inspiratie

De inspiratie voor de video komt voort uit de leegloop in het centrum en andere video’s, zo legt River uit: “Ik ben afgestudeerd animator en werk veel met bewegend beeld en stopmotion, ik raakte geïnspireerd door andere video’s met herhalende beelden. Ik ben nooit dol op Apeldoorn geweest, maar de lege panden beginnen nu wel erg op te vallen. Als je onze binnenstad vergelijkt met die van Arnhem snap ik niet wat er hier is misgegaan. De gemeente moet zelf toch ook zien dat er amper nog leven in de binnenstad zit?” 

In zijn zoektocht vond River minstens 64 leegstaande panden, ‘een hoog aantal’. De kunstenaar geeft aan geen illusie te hebben dat zijn werk verschil gaat maken: “Ik maak werk over wat mij bezighoudt, ik gooi het openbaar en het komt waar het komt. Op deze manier probeer ik problemen aan te kaarten en bewustheid te creëren.

Burgerlijk en angstig

River omschrijft Apeldoorn als ‘burgerlijk en angstig in diversiteit’. “Bekijk onze binnenstad nu eens goed, we hebben alleen maar standaard winkels en veilige keuzes. Het lijkt soms alsof we een aversie hebben tegen uitspringende dingen.”

De video eindigt met een brandend blad, het logo van de gemeente Apeldoorn. “Symbolisch voor de aftakeling van Apeldoorn,” legt River uit. De Apeldoorner ontving her en der reacties op zijn werk: “Ik volg een opleiding tot kunstdocent in Zwolle en mijn Apeldoornse klasgenoten dachten na het zien van de video ‘wow, dit hakt er wel even in’. Ik heb geen reacties vanuit de gemeente Apeldoorn ontvangen, al denk ik wel dat sommige het voorbij hebben zien komen,” vertelt River.

Of we nog meer video’s over Apeldoornse kwesties mogen verwachten, kan River nog niet te zeggen: “Ik gebruik vaker maatschappelijke kwesties als inspiratie voor mijn werk. Het hoeft van mij niet per se over Apeldoorn te gaan.”

Bekijk het werk van River hier beneden!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!