Apeldoornse heroes fietsen voor ziekte van Duchenne

Dinsdag 22 september 2009

Door Tamara Cheizoo-Buis

Afgelopen week fietsten 6 Apeldoornse mountainbikers maar liefst 700 kilometer in 7 dagen tijdens Duchenne heroes 2009. Een indrukwekkende prestatie met als belangrijkste doel: sponsorgeld inzamelen voor de strijd tegen de ziekte van Duchenne. Deelnemers fietsten van Luxemburg door België en Duitsland naar Nederland.

De tocht ging letterlijk door weer en wind en was zwaar maar prachtig. Iedereen deed mee om een eigen reden. Er waren vaders die voor hun kindje met Duchenne fietsten, deelnemers die iemand kennen met de ziekte of mountainbikeliefhebbers die het gewoon een fantastisch doel vinden. Al met al was het een geweldige week, wat een evenement en wat een goede organisatie. Petje af voor de mensen die hier een jaar lang mee bezig zijn om alles voor te bereiden.

De kroon op de week was de indrukwekkende intocht van de heroes in park Brakkenstein in Nijmegen. Onder politiebegeleiding werden de fietsers als echte helden onthaald door familie, vrienden en bekenden. Ook hier waren degenen aanwezig waar het allemaal om draaide, kinderen met de ziekte van Duchenne. Al met al een indrukwekkende en emotionele gebeurtenis, kippenvel dus.

Team Veluwebikers uit Apeldoorn haalde bijna 12.000 euro binnen. In totaal fietsten 300 deelnemers mee en de totale opbrengst is maar liefst 1.015.000 euro, een fantastisch resultaat. Deze opbrengst komt geheel ten goede aan het onderzoek naar de ziekte van Duchenne.

Wat is Duchenne?
Duchenne is een ernstige en erfelijke spierziekte die vrijwel alleen bij jongens voorkomt. Traplopen en opstaan gaat vaak moeizaam. Dit komt omdat de kracht van alle spieren en dus ook van het hart, door deze ziekte langzaam afneemt. Veel patiënten hebben rond hun tiende jaar al een rolstoel nodig. In ons land hebben ongeveer achthonderd jongens deze ziekte. Hooguit de helft wordt dertig jaar, maar velen halen de twintig niet.

Voor het online verslag van de tocht en foto’s, kijk op www.veluwebikers.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!