Apeldoornse Jordy Ham maakt bijzondere podcast: “Ik wil mensen met een beperking een podium bieden”

Donderdag 18 april 2024

Door Kevin van Es

Een prijswinnende podcast gemaakt door een Apeldoornse maker: Jordy Ham maakt met zijn podcast ‘Denk Onbeperkt’ indruk. Er staan ondertussen drie afleveringen online, en de vierde gast is ondertussen bekend. Met wie duikt de bijzondere Apeldoorner binnenkort de podcast studio van ‘Schuylenburg Media’ in?

We spreken elkaar in een van de dagbesteding van S’ Heeren Loo, multimedia. In dit gebouw staat alles in het teken van media en gezelligheid: het creëren van content. Bij binnenkomst is de een druk met bewerken van Jordy’s nieuwste podcast, de ander is met de camera in de weer. Er is sinds kort zelfs de kans om je eigen pasfoto te laten schieten.

Populair platform

In een wereld waar de helft van de stad met oordopjes in of een koptelefoon over de oren loopt, zijn podcasts immens populair. Ook Jordy is op de trein gesprongen: “Tijdens de pandemie ben ik begonnen met het nadenken over een podcast. Ik heb minstens twee jaar nagedacht over de vormgeving. We hebben eerst naar mijn planning gekeken: wat kan ik qua tijd doen en wat wil ik doen? Daaruit kwam het maken en presenteren van een podcast naar voren. Daarna hebben we nagedacht over de titel en kwamen we uit bij ‘Denk Onbeperkt’.”

Jordy twijfelde over de inhoud van de podcast. Uiteindelijk kwam het erop neer dat hij ‘gewoon’ een goed gesprek wil. Het maakt niet uit wie je bent of welke beperking je hebt, Jordy wilt een goed en puur gesprek. “Mensen met een beperking kunnen ook heel ruim denken en mooie dingen bedenken”, aldus de podcasthost.

Structuur en duidelijkheid

Zelf heeft Jordy een licht verstandelijke beperking: “Als ik geen structuur en duidelijkheid krijg, raakt mijn ‘koppie’ snel vol. Daarnaast heb ik autisme, dus begeleiding is voor mij heel belangrijk. Ik zie de dagbesteding echt als mijn werk.”

En dat Jordy zijn werk bij multimedia serieus neemt, is te merken: “De projecten die ik op dit moment op me neem zijn het weerbericht van het Schuylenburg Journaal. Daarnaast houd ik me bezig met de podcast, die draait als een malle. Ook mijn eigen YouTube-kanaal houd ik bij, waarmee ik afgelopen jaar met mijn gaming content zelfs de ‘Special Media Award’ gewonnen heb.”

Wat doe ik verkeerd?

Toch merkte de enthousiast vertellende Apeldoorner dat de kijkcijfers op zijn kanaal ‘in stortte’: “Ik dacht vooral: wat doe ik verkeerd? Toen ben ik aan het brainstormen geweest en keek ik naar mijn kanaalnaam: HyperTV, maar ik heb helemaal geen ADHD/ ben niet hyper.” Aan de hand van een aantal gesprekken met de begeleiders van ‘S Heeren Loo kwam Jordy dichter bij zichzelf: “What you see is what you get. Gewoon Jordy, die naam past mij veel beter.” Sindsdien upload Jordy vlogs, gaming content en nog veel meer. 

Gewoon-Jordy

Ook een eigen website mocht niet ontbreken, zo legt Jordy uit: “Omdat de groep kijkers groeide, leek dit mij een mooie volgende stap. Mijn website heet ‘gewoon-jordy.nl’. Ik vind het zo gaaf dat ik een eigen website met eigen ontworpen teksten en eigen afbeeldingen heb. Het voelt magisch, mijn volledig eigen product wat staat.”

Als je zoveel leuke dingen doet, is het lastig om een favoriet te kiezen, toch heeft Jordy een keuze gemaakt: “Dan schieten toch mijn website en podcast eruit, maar in het algemeen ben ik blij dat Gewoon Jordy nu staat”

Droomgast

Iedere podcastmaker heeft wel één absolute droomgast. Jordy heeft er meerdere, zo vertelt hij: “Ik kijk heel erg op tegen de streamers Morrog, Sejecem en Mathia. Als ik een van hen een keer mag verwelkomen in mijn podcast zou day geweldig zijn.. Het is misschien niet zijn ultieme deelnemer, maar vereerd is Jordy zeker met de toezegging van misschien wel de grootst mogelijke gast in Apeldoorn: burgemeester Ton Heerts schuift binnenkort aan de podcasttafel van Jordy: “Dat hij zelfs langs wil komen zegt mij veel. Ik vind het spannend, maar weet zeker dat het een mooie aflevering wordt,’ aldus Ham.

Bekijk het Youtube-kanaal, beluister de podcast of neem een kijkje op de website van Jordy!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!