Apeldoornse studenten transformeren kerk tot Techno Tempel

Donderdag 7 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel

In het hart van Apeldoorn, waar de historische Grote Kerk normaal gesproken gebruikt wordt voor onder andere doopdiensten, begrafenissen en huwelijken, vond onlangs een buitengewone transformatie plaats. Daan Eikelenboom en Nicky Schuddebeurs, beiden studenten ondernemerschap aan Saxion Deventer, organiseerden een “Abnørmaal” dance event in de kerk. Daan en Nicky vertellen over de bijzondere avond.

“Abnormaal”

In de grote kerk was dertig uur later, na het succes van de volgens de jongens perfect verlopen avond, weer een zondagochtenddienst. Daan: “We studeren ondernemerschap aan het Saxion in Deventer en zijn vanuit de opleiding begonnen met ‘Abnørmaal’. We organiseren feesten op abnormale evenementenlocaties. Ons avontuur begon een half jaar geleden met een bootfeest op de IJssel, wat een groot succes was. Nu hebben we ons tweede feest gehouden in de Grote Kerk.”

Als geboren en getogen Apeldoorners begrijpen Daan en Nicky als geen ander de behoeften van de lokale jongeren. “We weten dat er niet veel aanbod is voor jongeren in de stad. We zijn zelf ook de doelgroep die we willen aanspreken, dus daarom weten we goed waar we op moeten letten,” vertelt Nicky.

Zero tolerance op drugsgebruik

De keuze voor de Grote Kerk als locatie bracht echter de nodige uitdagingen met zich mee. Zo is de kerk voor velen een heilige plek en deelden beduidend veel mensen de mening dat het ongepast was. Daan benadrukt: “Het was best even spannend. We lagen onder een vergrootglas, maar het was een groot succes, helemaal uitverkocht, ruim 700 kaartjes.” Nicky voegt toe: “Het is natuurlijk een speciale locatie en vergt veel denkwerk over de hele uitwerking. We hielden ook rekening met zero tolerance op drugsgebruik en zorgden ervoor dat de muziekteksten niet in strijd waren met de kerk.” Om de veiligheid te waarborgen, namen Daan en Nicky maatregelen. “Bij de ingang vond een uitgebreide toegangscontrole plaats,” vertellen de studenten.

Na het evenement kijken Daan en Nicky tevreden terug. Daan merkt op: “We zijn er net nog even geweest, en ook de kerk zelf keek goed terug op het event. We horen alleen maar enthousiasme om ons heen, we zijn verbaasd dat het allemaal zo goed ging zonder hier veel ervaring mee te hebben.”

House & techno

Om de avond levendig te houden, zorgden ze voor een goede opbouw in de muziek. Daan legt uit: “We draaien house en techno en bouwen de muziek op. In totaal waren er 6 dj’s die elkaar afwisselden. Zo blijft het feest levendig. Zelf vinden we bij alleen technofeesten dat het wat eentonig kan worden, dit willen we op deze manier vermijden.”

Terwijl ze terugkijken op een ‘foutloos verlopen’ avond, zonder overlast voor de buurt en geen trammelant, bewijzen Daan en Nicky dat met passie, creativiteit en een goed doordacht plan, zelfs een historische kerk kan dienen als het decor voor een modern muzikaal feest. “Ja, geweldig, alles is perfect gelopen. Er zijn altijd dingen die kunnen gebeuren, maar we kijken er super goed op terug,” vertellen ze.

Met grote plannen voor de toekomst hopen Daan en Nicky nog meer te groeien. Nicky sluit af: “Het is nog een beetje zoeken naar nieuwe plekken; er zijn weinig plekken in Apeldoorn. In eerste instantie willen we graag in Apeldoorn blijven. We hebben een hart voor de stad en voorzien graag de jongeren van meer aanbod.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!