Apeldoornse Yvonne ‘Sonke’ brengt tweede boek uit

Donderdag 20 juli 2023

Door Redactie

Wat doe je als de reacties op je eerste boek verrassend goed zijn en lezers om een vervolg vragen? Juist, dan schrijf je een tweede boek. Dat is ook hetgeen auteur Yvonne Sonke deed, in de tweeëneenhalf jaar na het verschijnen van haar debuut, WODKA & RANJA. Veel lezers vroegen zich af hoe het met de hoofdpersonen, de zusjes Jasmijn en Imke, verder is gegaan. Met name omdat dit boek een half-openeinde heeft en gebaseerd is op herinneringen uit de vroege jeugd van de auteur.

In dit meeslepende verhaal worstelt moeder Ria met haar ernstige drankverslaving en de zorg en liefde voor haar dochtertjes. De meisjes worden ernstig verwaarloosd, waarbij de (eerst 4, later 6- jarige) Jasmijn haar moeder zo goed mogelijk helpt en vooral voor haar zusje probeert te zorgen.

GROENE RANJA

Het tweede boek kwam begin mei van dit jaar uit en heet GROENE RANJA. Ook dit boek is grotendeels waargebeurd en gaat over de tijd in het kindertehuis, waarin de meisjes hun moeder enorm missen en moeten wennen aan het leven in het tehuis.

Apeldoornse auteur

Yvonne Sonke is het pseudoniem van Yvonne Schoolderman. Misschien komt die naam je bekend voor, onder deze naam schreef ze in het verleden namelijk blogs en artikelen op Apeldoorn Direct. Ook publiceerde ze meer dan 250 blogposts op haar eigen blog. De Apeldoornse auteur was 19 juli te horen in een uur durend interview in het programma ‘De Nacht van…’ op NPO Radio1 met presentator Jan Willem Wesselink. In het eerste deel vertelt Sonke waarom ze onder een pseudoniem schrijft en hoe/waarom ze is gaan schrijven, over haar chronische ziekte en haar ervaringen met de ziekenhuiszorg. In de tweede helft vertelt zij over (de achtergrond van) haar boeken WODKA & RANJA en GROENE RANJA en over de jeugdzorg, aan het begin van de jaren ’70. Het hele interview is hier te beluisteren. 

Lokale boekhandel

De boeken zijn verkrijgbaar via elke (Apeldoornse) boekhandel. Meer informatie over het boek is te vinden op haar website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!