Artcafé Nova exposeert portretten en pentekeningen van Marianne Hekman

Donderdag 1 juni 2023

Door Ben Eggermont

Marianne Hekman schildert met acrylverf portretten, geïnspireerd door verschillende culturen en de kleurrijke kleding. Ook de karaktertrekken in een gezicht zijn van belang tijdens het schilderen.

Daarnaast maakt Marianne pentekeningen om haar technieken uit te breiden. Zo heeft zij prachtige tekeningen gemaakt, geïnspireerd door het Dickens Festival in Deventer.

Door te tekenen heeft Marianne geleerd dat hetgeen wat zij maakt niet meer overgedaan kan worden, hierdoor is zij ook anders gaan schilderen, de snelheid in de opzet is terug. Dat wordt vertaald in een expressiever beeld.

In gesprek met Marianne

Hoe heb je je het vak eigen gemaakt, heb je nog specifieke technieken waarin je bij voorkeur werkt?

“Ik ben autodidact. Ik heb het mezelf eigen gemaakt. Het liefste werk ik met acrylverf. Dat is snel droog, in tegenstelling tot olieverf. Je kunt er snel mee werken. Daarnaast heb ik me ook toegelegd op pentekeningen. Laatste tijd wordt me regelmatig gevraagd of ik een tekening van hun huisdier wil maken, heel leuk om te doen.”

Heb je nog favoriete kunstenaars die je boeien?

“Ik vind de laat middeleeuwse schilders als Jan van Eyck en Jeroen Bosch heel mooi, met name de kleuren en hun kleurgebruik.” 

Wat vind je het belangrijkste wat je met je werk wil overbrengen op de kijker?

“Ik verdiep me graag in andere culturen en gebruik die als inspiratie voor mijn schilderijen. De Indiaanse cultuur boeit mij in het bijzonder. Met mijn werk wil ik de mensen daarmee kennis laten maken.”

Zijn er nog terreinen waarin je nog verder wilt ontwikkelen?

“Ik werk nu meestal vanaf foto’s en andere afbeeldingen. Ik zou graag wel iets directer willen werken, rechtstreeks op het witte doek. Het rechtstreeks tekenen met een pen heeft tot doel dat ik daardoor in de schilderijen ook rechtstreekser ben gaan werken. Bij een pentekening kun je niets meer over doen of herstellen. Ik hoop die snelle explosieve manier van werken ook bij het schilderen te bereiken.”

De opening wordt muzikaal begeleid door Marq van Mazijk en de entree is gratis. Het café is geopend vanaf 15:00 uur, de opening van de expositie is om 16.00 uur. De portretten zijn te zien tot eind juni, tijdens openingsuren van het café.

Café NOVA / Marktstraat 20 Apeldoorn / www.cafe-nova.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!