Auto’s alleen nog welkom als gast op Leienplein

Woensdag 28 maart 2018

Door Daniel van Harmelen

Met nieuwe verkeersmaatregelen, een kunstproject en nieuwe stenen willen gemeente Apeldoorn, ondernemers en kunstenaars de problemen bij het Leienplein te lijf. Het doel: Een echt plein maken van wat nu een vergeten stuk binnenstad is. De auto moet te gast zijn en zich zo gedragen, vindt gemeente Apeldoorn.

De bestrating van het Leienplein en de Nieuwstraat is nu nog rood, maar wordt geel. Ook komt de straat hoger te liggen, op hetzelfde niveau als de stoep ernaast. Het onderscheid tussen de autorijbaan en het plein wordt op die manier niet meer gemaakt. Zo lijkt het alsof de auto te gast is op het plein en voetgangers de overhand krijgen. Gehoopt wordt dat bestuurders zelf de snelheid aanpassen. De limiet blijft op 30 kilometer per uur.

Bijkomstig voordeel: Het Leienplein vindt met de gele stenen eindelijk verbinding met de binnenstad, vertelt José Cvetanovic, wijkmanager Centrum. ,,Dat was een lang gekoesterde wens van de ondernemers. Nu loopt het publiek vaak de Korenstraat uit tot aan de Nieuwstraat en keert dan weer om.” De nu nog rode Nieuwstraat is volgens Cvetanovic te vaak een grens waar de binnenstad ogenschijnlijk ophoudt. ,,Maar dat is niet terecht. Het Leienplein hoort ook bij de binnenstad.”

Ook de Vosselmanstraat krijgt een drempel om hardrijders te dwingen langzamer te rijden. Die drempel moet in de eerste helft van dit jaar al klaar zijn. Het project Leienplein duurt iets langer: Naar verwachting gaat daar begin 2019 de eerste schop in de grond.

Kunstproject

Niet alleen de klinkers op de straat zullen veranderen als het aan de gemeente ligt. Met crowdfunding, subsidie en een wellicht een bijdrage van de ondernemers rond het Leienplein wordt het plein ook versierd met lichtkunst. ,,Voor een echte 3D-ervaring”, vertelt Gerard Zwerus van burgerinitiatief KunstwerkT. Woorden die iets te maken hebben met het Leienplein worden verlicht boven het plein gehangen.

Het moet het plein gezelliger maken. Heel concreet is het nog niet. Met een nieuw crowdfundplatform van de gemeente Apeldoorn hoopt KunstwerkT het benodigde geld op te kunnen halen. Ook Cvetanovic is enthousiast. De site voor crowdfunding, www.voorapeldoorn.nl, gaat in april online.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!